Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

31.07.2013 09:11

Jeśli robicie dżemy z dodatkiem żel-fixów, których nie trzeba już pasteryzywać, czy wygotowujecie nakrętki i wyparzacie słoiczki jakoś szczególnie dokładnie, aby maksymalnie zabezpieczyć się przed pleśnieniem dżemu?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

31.07.2013 09:25

Ja się zabezpieczam przed pleśnią wyprażaniem lub wyparzaniem słoikó, a nakrętki właśnie wygotowuję - dodatkowo wlewam zawartość aż po sam brzeg słoika, aby nie pozostało w nim powietrze, a następnie nie rozwijały się bakterie tlenowe.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

31.07.2013 09:15

Myję tylko w gorącej wodzie a nakrętki staram się dawać nie uszkodzone lub nowe

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

31.07.2013 09:51

Ja gotuję słoiczki i nakrętki w większym garnku:)

Odpowiedzi (13)

Renata9

Zadanych pytań: 329

31.07.2013 09:12

ostatnio robilam z truskawek, pasteryzuje sloiki w piekarniku

gosia56

Zadanych pytań: 466

31.07.2013 09:14

nigdy nie zagotowuję już takiego dzemu a zakrętki daję nowe zawsze wygotowane

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

31.07.2013 09:15

tak, uważam że sterylizacja słoików i pokrywek to podstawa pod każde domowe przetwory, bez znaczenia czy z żelfixem czy nie;

pestka

Zadanych pytań: 424

31.07.2013 09:19

słoiki nagrzewam w piekarniku i do gorących nakładam dżemy zakręcam suchymi nakrętkami i odwracam je na kilka minut

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

31.07.2013 09:25

ja pasteryzuję

Margo1

Zadanych pytań: 2141

31.07.2013 09:26

Ja robię jak wszyscy słoiki nagrzewam w piekarniku łącznie z pokrywkami .

idealme

Zadanych pytań: 62

31.07.2013 09:26

ja nie używam żel-fixów, pasteryzuję w kąpieli wodnej, nie używam żadnej chemii itd :) wszystko naturalne

idealme

Zadanych pytań: 62

31.07.2013 09:27

Habibi Cuisine, jak nie będzie powietrza to rozwiną się beztlenowe :D

Habibi

Zadanych pytań: 690

31.07.2013 09:28

Moja koleżanka od zawsze używa żel-fixów do takich przetworów, ale i tak pasteryzuje potem słoiki tradycyjnie ! nie wiem, czemu tak robi - pewnie z ostrożności, jednak wygodniejsze jest, wg mnie, napełnienie słoiczków i odstawienie dnem do góry - nakrycie np. kocem czy grubym ręcznikiem i pozostawienie do zupełnego ostygniecia . Słoiczki ładnie łapią i w zasadzie nic mi się nie psuje!

Habibi

Zadanych pytań: 690

31.07.2013 09:32

No wiadomo, że mogą się rozwinąć, ale dlatego pilnuję czystości słoików i nakrętek, a także przedłużam maksymalnie czas tzw. suchej pasteryzacji ;) pod kocykiem :) jakoś trwogą mnie napawa widok słoiczków z niepasteryzowanym dżemem napełnionych w 2/3 ... chociaż i ja tak kiedyś robiłam, że do końca nie napełniałam... używam pektyn, które zabezpieczają w jakiś sposób produkt - dla pewności jednak trzymam w chłodzie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak