Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

31.07.2013 09:11

Jeśli robicie dżemy z dodatkiem żel-fixów, których nie trzeba już pasteryzywać, czy wygotowujecie nakrętki i wyparzacie słoiczki jakoś szczególnie dokładnie, aby maksymalnie zabezpieczyć się przed pleśnieniem dżemu?

Odpowiedzi (13)

Habibi

Zadanych pytań: 690

31.07.2013 09:40

Nawet w programie TV (kuchnia.tv) pokazywali kiedyś jakąś galaretkę z owoców z cukrem żelującym - ale chyba słoiczków za dużo przygotowano, albo powiedzmy, że były za duże ;) napełniono je płynną zawartością do max. 3/5 wysokości - potem tylko odstawiono dnem do góry na kilka minut! przy małych dzieciach byłabym ostrożna z takim utrwalaniem ;)

Janina

Zadanych pytań: 159

31.07.2013 10:00

Nigdy nie pasteryzuję słoiczków z dżemem. Bardzo ważne są dobre zakrętki, najlepiej nowe;)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

31.07.2013 10:10

do sloikow wlewam wrzatek i jak sa porzadnie gorace to wtey wlewam goracy dzem. zakrecam zakretka i odwracam do gory dnem. stawiam na recznik i przykrywam drugim. nigdy mi sie dzemy nie zepsuly. czasem daje zelfix - do truskawek czy wisni (zeby gotowac krotko i stracic jak najmniej witamin), ale do porzeczek czy sliwek nie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak