Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

A_Ka

Zadanych pytań: 16

06.01.2016 22:22

jestem początkująca, macie jakies rady jak zrobić dobre zdjecie kiepskim aparatem? bo bym chciała założyć bloga a tam jeden warunek to dobre zdjecia, czy moja sa dobre czy kiepskie bo ja tego nie rozumiem. Prosze o rady nie o uszczypliwe komentarza

Najlepsze odpowiedzi (3)

Madzik239

Zadanych pytań: 15

07.01.2016 11:06

Podstawa to dobre oświetlenie. Jeśli zdjęcie nie jest doświetlone to jest niewyraźne lub zamazane. Staraj się robić zdjęcia w dzień,przy oknie i z włączoną lampą błyskową..może się uda. pozdrawiam

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

07.01.2016 14:24

też mam cyfrowy aparat nie drogi, do zdjęć potraw w etapach i na talerzu nie używam opcji auto, mam ustawiony tylko na swoje ustawienia i najważniejsze musisz używać makro, używam lampy a latem na balkonie bez lampy, i starać sie nie poruszać aparatu w czasie pstrykania, ja mam taki mały statyw za 12 zł

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

08.01.2016 13:14

Ja też mam słaby aparat i zdjęcia robię tylko przy świetle dziennym

Odpowiedzi (29)

A_Ka

Zadanych pytań: 16

06.01.2016 22:24

dodam że aparat mam lumix 12 mega pixels 4x zoom

Renata9

Zadanych pytań: 329

06.01.2016 23:05

Wydaje mi się, że nie masz złych zdjęć. Najważniejsze to dobre światło.

Iwusia

Zadanych pytań: 242

07.01.2016 00:25

Zdjęcia masz dobre, ale potwierdzam radę Renata9 - najlepiej jak będziesz robiła zdjęcia w dzień przy naturalnym świetle, albo jak robisz wieczorkiem to musisz mieć dobre oświetlenie np. lampę.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

07.01.2016 01:30

Masz dobre zdjęcia. Rób zdjęcia potraw w dzień przy oknie, gdy jest największa widoczność, a jak już musisz wieczorem, to włącz lampę błyskową.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

07.01.2016 06:40

każdy tak zaczynał :) ja na początku robiłam zdjęcia telefonem ;) jak się naoglądasz pięknych zdjęć to sama będziesz chciała takie robić i zaczniesz czytać i się uczyć :) tak jak mówią dziewczyny, najważniejsze to dobre światło, wcale nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu. teraz zimą jest ciężko, rób zdjęcia koło 12-13, odsłoń firankę i użyj jasnego tła. wiem, że niektórzy wychodzą nawet na podwórko, jak jest śnieg to jest jaśniej ;) haha to takie mini rady na początek, bo o fotografii kulinarnej można by pisać godzinami, powodzenia

A_Ka

Zadanych pytań: 16

07.01.2016 08:45

dzięki, na pewno wykorzystam wasze rady. Niestey nie wiem czy będe kiedy w stanie kupić drugi aparat bo mam dwie córy i o trzecie się staramy.

ilka01

Zadanych pytań: 6

07.01.2016 09:19

najważniejsze jest dobre światło, wykorzystaj światło dzienne

Ola1984

Zadanych pytań: 295

07.01.2016 09:33

A_Ka dobry aparat to nie wszystko :) Zdjęcia jedzenia robię od dobrych 8 lat. Tak naprawdę łatwiej jest zrobić dobre zdjęcie zwykłym kompaktem niż profesjonalną lustrzanką. Grunt to dobre światło tak jak piszę dziewczyny, jasne, dzienne nie ostre słoneczne. Zainwestuj w blendę świetnie sprawdza się do odbijania światła i redukuje cienie, nie kosztuje dużo a świetnie sprawdza się podczas fotografii kulinarnej. Zadbaj o odpowiednią kompozycję zdjęcia (czasem im mniej detali tym lepiej), pokombinuj z tłem (może być zwykły bristol) i podkładkami (stare deski, serwety, skrawki materiałów).

A_Ka

Zadanych pytań: 16

07.01.2016 09:41

jeszcze raz wielkie dzieki :* jak jeszcze coś przyjdzie wam do głowy to piszcie chetnie poczytam

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

07.01.2016 09:52

dlaczego uważasz że jedyny warunek prowadzenia bloga to dobre zdjęcia?moim zdaniem jak potrawa jest apetycznie podana, ma smakowite składniki to już 90% sukcesu.często korzystam z przepisów z blogów kulinarnych gdzie nie zawsze zdjęcia są robione aparatem za 2 patole wyglądające jak z czasopism kulinarnych,dla mnie liczy się smak i efekt końcowy bo zdjęciem się nie najem. ja mam bardzo dobry aparat za który płaciłam ponad tysiąc zł.i co z tego?zdjęcia robię na szybko bo jedzenie stygnie a liczy się dla mnie żeby usiąść i zjeść obiad z rodziną a nie biegać po domu w poszukiwaniu odpowiedniego światła i tła.fakt że super zdjęcie często bardziej zachęca ...ale mnie tylko do tego żeby je pooglądać a nie zawsze żeby skorzystać z przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak