Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

A_Ka

Zadanych pytań: 16

06.01.2016 22:22

jestem początkująca, macie jakies rady jak zrobić dobre zdjecie kiepskim aparatem? bo bym chciała założyć bloga a tam jeden warunek to dobre zdjecia, czy moja sa dobre czy kiepskie bo ja tego nie rozumiem. Prosze o rady nie o uszczypliwe komentarza

Odpowiedzi (29)

2milutka

Zadanych pytań: 134

07.01.2016 12:00

Chyba podstawy już wyjaśniły dziewczyny :)

anka1988

Zadanych pytań: 25

07.01.2016 13:20

dziewczyny już dobrze wyjaśniły :) lubie takie wskazówki poczytać!

cukiereczek

Zadanych pytań: 1860

07.01.2016 18:44

dziękuję za wskazówki

ania2610

Zadanych pytań: 4

07.01.2016 19:25

Pierwsze zdjęcia wykonywałam dosyć starym telefonem, oczywiście starałam się robić zdjęcia w dzień, ale kiedy było pochmurno (uśmiać się można), pomagałam sobie latarką ledową - chodzi o białe światło. Dzisiaj nadal robię telefonem, już znacznie lepszym, ale daleko mi do profesjonalnego sprzętu. :)

norweska20

Zadanych pytań: 400

08.01.2016 11:01

dobre światło to podstawa..potem kombinuj z tłem

Franciszek

Zadanych pytań: 4

08.01.2016 11:06

jednak w dzień zdjęcia wychodzą ładniejsze

A_Ka

Zadanych pytań: 16

09.01.2016 19:21

jeszcze raz wielkie dzięki. Dodam że ja zdjęcia robie po zjedzeniu posiłku bo zawsze coś zostaje. Nie miałabym cierpliwosci do fotografowania przed jedzeniem

Wacław

Zadanych pytań: 1269

10.01.2016 10:43

zdjęcia na zewnątrz przy świetle słonecznym

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

16.01.2016 00:42

Mój aparat też już jest sfatygowany i aktualnie rozglądam się za nowym (nie tylko do fotografii kulinarnej, bo nie tylko na tym skupia się moje życie;)). Jedno co mogę podpowiedzieć to wspomniane wcześniej tło - do mojego aparatu od jakiegoś czasu nie sprawdza się W OGÓLE czerwone - zdjęcia wychodzą ciemniejsze, kolory bardziej rudo-czerwone niż są w rzeczywistości... No chyba, że latem, w naprawdę dobrym dziennym świetle to aż takiej różnicy nie ma (jeszcze rok temu zdjęcia z czerwienią w tle były lepsze, a porównywałam choćby ze świąt-w poprzednich latach przy identycznym oświetleniu i umeblowaniu rodzina wychodziła naturalnie, w tym roku wszyscy mają rude lub lekko rudawe włosy i nie tylko;P). Zostawię go tylko do zdjęć z etapów, bo nowego będzie mi szkoda, żeby na przykład nieuważnie nie dostał się w obłok pary... Jako tło polecam raczej białą/jasną serwetę, obrus, jasny sweter niż czerwoną czy brązową podkładkę pod talerzem. Co do światła - lampy błyskowej używam tak rzadko, że można w przepisach policzyć na palcach. Nie lubię jak się odbija na zdjęciu, bo często ten błysk widać... Wolę już (jak ktoś tu wspomniał;)) doświetlenie latarką ledową z białym światłem :) czasem nawet 2-3 takie latarki na raz, aby nie było cieni dookoła talerza (Mąż mi pomaga;)) A fotografii kulinarnej (prócz tego co na własnych błędach do tej pory) też dopiero się uczę :) wszystko przede mną, łącznie z zakupem akcesoriów jak już na aparat się zdecyduję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak