Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

22.04.2014 10:46

Kategoria kaloryczność. Przyznam, że mam z tym pewien problem. Ile wg Was kalorii, w przeliczeniu na porcję, ma danie nisko, średnio i wysoko kaloryczne?

Najlepsze odpowiedzi (3)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

22.04.2014 11:06

ja nie przeliczam na kalorie, tylko patrze na składniki, np. danie w którym jest duża ilość tłuszczy np. masła, sery zółte ( tarta serowa) jest dla mnie daniem wysoko kalorycznym, danie z makaronu z warzywami raczej nisko kaloryczne, czerowne mięsa (wołowina, cielęcina, schab) są średniokaloryczne jeśli duszone lub pieczone, a jeśli smażone wysokokaloryczne; ogólnie mówiąc radzę sobie z wyborem tej opcji biorąc pod uwagę składniki i proces obróbki termicznej, a jeśli miałabym sprecyzować kalorie 0-350- nisko/ 350-500 średnio/500 i więcej wysokokaloryczne jak dla mnie;

Alex_M

Zadanych pytań: 119

22.04.2014 12:21

nie znam dokladnych wartosci kalorycznych swoich dan, okreslam ich kalorycznosc jedynie na wyczucie. takim samym wyczuciem kieruje sie na co dzien planujac posilki. jestesmy zdrowi i niegrubi wiec chyba nie jest zle ;) hihi

mysza75

Zadanych pytań: 96

22.04.2014 13:57

też mam problem dla mnie dania niskokaloryczny to głownie sałatki, jak pojawia się już makaron to dla mnie średnio kaloryczne danie. Śmietany, to już wysokokaloryczne.

Odpowiedzi (19)

Malinka

Zadanych pytań: 302

22.04.2014 11:24

Ja robię podobnie jak @IwonaDD. Patrzę na składniki. Do ciast i deserów, gdzie daję dużo sera, kremówki czy innych mas to wiadomo, że deser jest raczej wysoko kaloryczny. Dania gotowane są raczej nisko kaloryczne i pozostałe są średnio kaloryczne. Ale tak naprawdę to kieruję się wyczuciem i tyle :)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

22.04.2014 11:29

im mniej tłuszczów, śmietany, mąki to mniej kaloryczne

Ankha

Zadanych pytań: 112

22.04.2014 11:35

Też mam z tym często kłopot, ale robię podobnie jak dziewczyny powyżej - oceniam kaloryczność na oko, analizując składniki.

halina17

Zadanych pytań: 271

22.04.2014 11:38

Nie ma jak przeliczać na kalorie.Biorę pod uwagę składniki danej potrawy czy są bardzo kaloryczne , czy mniej itp i wtedy określam kaloryczność.

Renata9

Zadanych pytań: 329

22.04.2014 11:55

też robię podobnie jak wyżej napisały osoby

Czyki

Zadanych pytań: 72

22.04.2014 12:01

Oceniam na podstawie produktów :)

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

22.04.2014 13:11

ja też oceniam na wyczucie, wiadomo jak jest dużo warzyw to niskokaloryczne, i tak dalej analizuję

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.04.2014 13:51

też mam zawsze z tym problem i oceniam tak na wyczucie;)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

22.04.2014 14:00

Trzeba brać na wyczucie w zależności od składników :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

22.04.2014 15:57

no właśnie- wyczucie niby mam- ale podobnie jak mysza- danie z makaronem jest dla mnie średnio a nie niskokaloryczne- a ze smietaną to już bomba kaloryczna. Ale widzę, że na szczęście kieruję się tymi samymi zasadami co większość. Dzięki za odp :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak