Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

lara

Zadanych pytań: 35

11.09.2013 13:53

Kiedy stosujecie pasteryzowanie przez odwrócenie słoika do góry nogami? (bez wcześniejszego gotowania słoików)

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

11.09.2013 13:55

raczej gotuję słoiki tak robię tylko dzem bo wlewam gorący i raz robiłam sałatkę z cukini

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

11.09.2013 14:00

Ja też raczej gotuję słoiki tylko drzemy nakładam gorące i odwracam

Beatris

Zadanych pytań: 43

11.09.2013 15:21

Odwracam do góry dnem tylko słoiki z ogórkami kiszonymi. Zalewam je osolonym wrzątkiem i w ten sposób pasteryzuję, wychodzą idealne. Resztę przetworów dla pewności pasteryzuję w gorącej kąpieli wodnej.

Odpowiedzi (17)

pestka

Zadanych pytań: 424

11.09.2013 13:55

np. gorące powidła lub dżemy nakładam do słoików i odwracam, kiedy pasteryzuję przez gotowanie tego nie robię

Kuchenka

Zadanych pytań: 202

11.09.2013 13:59

zawsze gotuję słoiki, a potem wyciągam i nigdy nie odwracam do góry dnem

Renata9

Zadanych pytań: 329

11.09.2013 14:03

tylko przy dżemach, chociaż jak robiłam żurawinę to w ogóle nie odwracałam słoików, tylko wkładałam gorącą żurawinę do gorących słoików

malina

Zadanych pytań: 4

11.09.2013 14:04

ja po zagotowaniu, wyjmuje i odwracam

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

11.09.2013 14:04

kiedy robię syrop malinowy to wlewam gorący i odwracam do góry dnem :) inne konfitury pasteryzuje (bo nie robię z tzw żelfixami)

Klausia

Zadanych pytań: 251

11.09.2013 14:15

Kiedy pasteryzuję w piekarniku bądź nakładam gorącą zawartość. Aczkolwiek nie zawsze bo nie jest konieczne.

Habibi

Zadanych pytań: 690

11.09.2013 14:22

kiedy dodaję pektynę do dżemów/galaretek to nie pasteryzuję, ale właśnie nalewam gorące i odwracam dnem do góry :) poza tym grzybki marynowane, które wcześniej gotuję w pełnej marynacie - napełniam również gorącymi i nie pasteryzuję.

Janina

Zadanych pytań: 159

11.09.2013 14:23

Jak pasteryzuję to w wodzie i nie owracam do góry dnem, a jak nakładam gorący dżem albo przecie, to zamykam i też nigdy ne odwracam ,zawsze stosuje dobre zakrętki i nigdy mi się nic nie psuje;)

mysza75

Zadanych pytań: 96

11.09.2013 14:57

soki wszelkie tak pasteryzuję, syropy, konfitury

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

11.09.2013 15:02

ostatnio wszystkie tak odwracam nawet te które pasteryzuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak