Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 18:40

Kiedy zrywacie jarzębinę do przetworów? Zastanawiam się czy już pora, bo wkoło mnóstwo koralowych baldachów na drzewach, a doczytałam w internecie, że powinno się zrywać jeszcze przed przymrozkami... chociaż kiedyś słyszałam dokładnie odwrotną wersję ;)

Najlepsze odpowiedzi (3)

eagle

Zadanych pytań: 32

27.08.2013 19:22

chyba ma to związek z faktem, że po przymrozkach mało co zostaje na drzewie bo zwyczajnie opada, a także ptaki wyjadają

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 19:32

A jeśli chodzi o przymrozki, to faktycznie po nich już nie ma jej tyle na drzewach, co przed przymrozkami! Coś w tym jest :) Wiem, że ptaki jedzą jarzębinkę chętnie - widzę z okna ;) Ale też sarny podobno lubią.

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 19:28

Tak, wiem, że trzeba przemrozić :) Ja zazwyczaj mrożę kilka dni - jak nazbieram, to już mi się nie chce zabierać za skubanie - więc myję, osuszam i pakuję do zamrażarki. Potem czekam na wenę ;) ...albo na owoce do prażenia... Zresztą podobno może spokojnie leżeć zamrożona i nic się nie dzieje :) Czas robić więc zapasy na jesienne przetwory :)

Odpowiedzi (11)

Cranberry

Zadanych pytań: 34

27.08.2013 19:00

Nigdy nie robiłam z jarzębiny, ale jak masz dobry przepis chętnie podpatrze :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.08.2013 19:15

Jarzębinę dodaję do dżemów (przeważnie mieszam z jabłkami lub/i gruszkami) - łagodzą jej smak. Jarzębina jest bardzo zdrowa i zawiera podobno dwa razy więcej karotenu, niż marchew - więc dobrze robi skórze i oczom :)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

27.08.2013 19:17

Wokół mnie też dużo jarzębiny, z chęcią wykorzystam Twój pomysł i dodam do dżemów

Stenka

Zadanych pytań: 467

27.08.2013 19:23

Robiłam dżem i nalewkę. mozna juz zbierać, tylko trzeba na kilka godzin wsadzić do zamrażalnika, żeby pozbyć sie goryczki

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

27.08.2013 19:52

zrywam teraz i mroże i robie jak dostane weny na przetowry

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

27.08.2013 19:54

jeśli zerwiesz teraz to musisz ją przemrozić - po przymrozkach tego robić nie trzeba tylko czy wcześniej ptaki jej nie zjedzą :D

ben-ka

Zadanych pytań: 459

27.08.2013 21:05

No właśnie ,to jest pytanie - czy ptaszki nie będą szybsze:)dzisiaj patrzyłam na owoce jarzębiny,musi być jeszcze bardzo gorzka bo ptaki się do niej nie dobierają,a to znak,że jest dojrzała.Ja z ptakami się dzielę one zaczynają jeść od góry ,to my zrywamy te do których dostaniemy.Myślę,że jeszcze można poczekać ze zrywaniem jarzębiny.

Beata73

Zadanych pytań: 1093

28.08.2013 08:26

zrywam po przymrozkach

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

28.08.2013 08:51

po przymrozkach

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.08.2013 10:34

właśnie się zastanawiałam nad jarzębiną, bo wiem że robi się z niej nalewkę lub dodaje do przetworów.. A jaki ona ma smak? da się go przyrównać do czegoś?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak