Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

28.10.2016 10:32

Kluski śląskie. Jak je robicie ? Dajecie jako czy nie ? Wiem, że są dwie szkoły robienia klusek śląskich i jajko dodaje się ewentualnie ale nie koniecznie. Czy według Was kluski śląskie bez jajka to już nie są kluski śląskie ? Bo takie opinie też czytałam na swoim blogu.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Beatris

Zadanych pytań: 43

28.10.2016 12:26

Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy jeszcze nie robiłam klusek śląskich i sama nie wiem dlaczego, bo uwielbiam wszelkie kluski :D Muszę koniecznie nadrobić...

sezamek

Zadanych pytań: 4

28.10.2016 14:18

Wszystko zależy od ziemniaków, mączyste czy nie. Ja nigdy nie dodaję.

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.10.2016 10:55

Ja nie zawsze dodaję jajko :) Robiłam już bez niego albo na samych 2-3 żółtkach! Normalnie gotuję ziemniaki (sypką odmianę) do miękkości, odcedzam i przeciskam obowiązkowo na gorąco przez praskę do ziemniaków. Chwilę pozwalam im przestygnąć, aby dały się dłonią zagnieść, ale powinny wciąż być bardzo mocno ciepłe! Ubijam je równą warstwą na dnie dużej szklanej miski i dzielę nożem na równe ćwiartki, po czym jedną z nich wybieram na bok a do dziury po nich wsypuję skrobię ziemniaczaną aż do poziomu ziemniaków. Zagniatam szybko, toczę niezbyt duże kulki, spłaszczam lekko i palcem albo trzonkiem drewnianej łyżki robię w każdej otworek na sos. Gotuję w osolonej wodzie, małymi porcjami, do wypłynięcia :)

Odpowiedzi (40)

ZEWA

Zadanych pytań: 190

28.10.2016 10:33

Przepraszam miało być : Dajecie jajko czy nie ? ( zjadłam jedno j ).

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.10.2016 10:44

Ja zawsze jajko daje, nawet nie spotkalam sie z inna opcja. Ale za to wiem, ze jedni gotuja ziemniaki tylko chwilke od zagotowania i pozniej miela, a inni gotuja do pelnej miekkosci i nastepnie przeciskaja przez praske. Ja gotuje do konca, no i dodaje, sol, to jajo, make pszenna i kartoflana i wyrabiam.

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.10.2016 10:45

Ostatnio zawsze dodaję jajko chociaż kiedyś zamiast jajka wlewałam wodę z tego co pamiętam moja mam zawsze dodawała jajko ;)

mysza75

Zadanych pytań: 96

28.10.2016 10:46

Ja zawsze dodaję jajko, nie robiłam wersji bez jajka

ZEWA

Zadanych pytań: 190

28.10.2016 10:47

@dwa pokoje z kuchnią z mąką pszenna to już kopytka chyba nie śląskie ?

ZEWA

Zadanych pytań: 190

28.10.2016 10:48

@dwa pokoje z kuchnią z mąką pszenna to już kopytka chyba nie śląskie ?

ZEWA

Zadanych pytań: 190

28.10.2016 10:49

Kurcze, nie wiedziałam, że jak odświeżę stronę to odpowiedź znów się zapisze :(

Wacław

Zadanych pytań: 1269

28.10.2016 10:56

przy robieniu klusek śląskich dodajemy jajko ,oczywiście surowe

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.10.2016 11:00

Ja dodaje jedno jajko ,czy to kluski śląskie czy kopytka lub ciasto na pierogi zawsze daje jajko .

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.10.2016 11:02

Acha, zauważyłam, że kluski zrobione z ciepłych ziemniaków są znacznie pulchniejsze i delikatniejsze, niż te zrobione z ostygniętych! Nie mam pojęcia dlaczego, ale sprawdzone wielokrotnie ;) A jeśli chodzi o kuchnię typowo śląską, to przecież była to biedna i tania kuchnia! Jeśli gospodyni miałaby do wyboru dodać jajko, albo je zaoszczędzić, to sądzę, że wybór jest jasny. Dlatego pewnie i bez jajka te kluseczki są pyszne - w kuchni mojej Mamy to zawsze było dzieło sztuki :) Od dzieciństwa je kochałam. A wcale nie pochodzę z Górnego Śląska ;) No i ciasto bez jajka nie rozpływa się pozostawione "na później" i nie trzeba go ratować większą ilością mąki, co gotowym kluskom nie pomaga ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak