Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

28.10.2016 10:32

Kluski śląskie. Jak je robicie ? Dajecie jako czy nie ? Wiem, że są dwie szkoły robienia klusek śląskich i jajko dodaje się ewentualnie ale nie koniecznie. Czy według Was kluski śląskie bez jajka to już nie są kluski śląskie ? Bo takie opinie też czytałam na swoim blogu.

Odpowiedzi (40)

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

28.10.2016 13:16

to zależy od ziemniaków. wg moich babć jajek nie powinno się dodawać tylko 1/4 ilości ziemniaków sama mąka ziemniaczana.jednak czasami jak trafie na gorsze ziemniaki to dodaję jajo

ben-ka

Zadanych pytań: 459

28.10.2016 13:27

Robię z jajkiem i bez jajka wg zasady 3 części ziemniaków i 1 część mąki ziemniaczanej.

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

28.10.2016 13:37

Zawsze dodaję jajko. A kluski robię wg.metody o której wspomniała ben-ka.

Krzysztof15

Zadanych pytań: 183

28.10.2016 13:44

Jajko obowiązkowo

halina17

Zadanych pytań: 271

28.10.2016 14:01

Ja dodaję jajko robiąc kluski śląskie.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

28.10.2016 14:56

@Beatris nic się nie martw ja też robiłam je pierwszy raz a jadłam dopiero drugi. Kopytka bardzo często robię ale te jakoś mi umknęły :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.10.2016 14:57

Zewa- ja zawsze dodaje troche maki pszennej i troche ziemniaczanej, tak u mnie robila babcia i mama. A kopytka u mnie zawsze robilo sie z ziemniakow z serem bialym :) A leniwe tylko na serze. Tak wiec co dom to obyczaj :D Pozdrawiam

Babeczka35

Zadanych pytań: 6

28.10.2016 15:13

Do klusek śląskich zawsze daję jajko.

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.10.2016 15:23

Ewa ;) a to ciekawe i jak smakowały kluski rodzince bo u nas na śląsku to od zawsze się robiło i robi kluski ale typowe sląskie to tylko z mąką ziemniaczaną chociaż robi się tez kluski z mąką pszenną ale z surowymi ziemniakami wychodzą ciemne kluski;)

ZEWA

Zadanych pytań: 190

28.10.2016 15:38

Gosia, latem byliśmy u brata, co prawda mieszka już w małopolsce, bo pod Oświęcimiem i on robi bez jajek i z mąką ziemniaczaną. Ja też tak zrobiłam. Dla mnie z mąką pszenna to już kopytka ale jak widać każdy ma swoje tradycje i sposoby. Swoja drogą to fajnie, że możemy się dzielić swoimi spostrzeżeniami, radami i pomysłami :) Kluski rodzince smakowały, nie rozpadały :) A te ciemne z surowych ziemniaków znam i lubię choć dawno nie robiłam, u nas nazywają się szare.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak