Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ankha

Zadanych pytań: 112

16.08.2014 09:31

Który twardy polski ser mógłby zastąpić parmezan?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

16.08.2014 18:13

zgadzam się z poprzednikami, Bursztyn

Paolcia

Zadanych pytań: 1

16.08.2014 19:56

również polecam bursztyn :)

borgia

Zadanych pytań: 89

19.08.2014 08:42

Kupiłam kiedyś w sklepie na dole świetny ser "Czarna Perła" bodajże. (nie wiem czy dobrze pamiętam). Z dołu miał dopisek, że jest to nasz odpowiednik parmezanu. Bardzo dobry. Zniknął z półki sklepowej bardzo szybko, więc jak tylko się pojawi, to ewentualnie poprawię nazwę, w której mogłam zrobić błąd. Używałam w podobnych celach też Stary Olęder - on mi wybitnie smakuje.

Odpowiedzi (15)

pestka

Zadanych pytań: 424

16.08.2014 10:08

wg mnie bardzo podobny jest ser "Bursztyn"

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

16.08.2014 10:13

też stawiam na długodojrzewający ser bursztyn czasami sama go używam

Margo1

Zadanych pytań: 2141

16.08.2014 10:16

Dziugas ,to ser litewski , spokojnie możesz zastąpić go zamiast parmezanu , tylko nie wiem czy kupisz go w swoim markecie czy sklepie , zbliżony do parmezanu jest też Emilgrana , ten ser kupisz w Lidlu

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

16.08.2014 12:03

Ja też uważam że ser bursztyn

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

16.08.2014 12:49

ja polecam bursztyn

Ankha

Zadanych pytań: 112

16.08.2014 12:52

Dzięki za rady, bursztyn już znam i potwierdzam jest pyszny, natomiast dziugas pozostaje wyzwaniem bo jeszcze nigdy go nie próbowałam

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

17.08.2014 11:01

używam Bursztyn zamiast parmezanu

MagdaXXX

Zadanych pytań: 318

17.08.2014 19:46

wolę jednak się szarpnąć i kupic prawdziwy parmezan

Patriszja

Zadanych pytań: 5

18.08.2014 17:30

również polecam bursztyn :)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

19.08.2014 16:17

Ja zastępuje parmezan pecorino romano albo grana padano, bursztyn bardzo mi smakuje, ale to jednak zupełnie inny smak niż parmezan.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak