Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

20.11.2014 20:29

Ma ktoś pomysł i najlpiej przepis na wykorzystanie ostrych papryczek. Dokładnie odmiana Bishop Crown.

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

21.11.2014 10:04

Nic innego jak zrobić harissę - ostra jak diabli,dym uszami idzie ale jaki smak.......ja zrobiłam na próbę,niewielką ilość i Tobie też proponuję.

Wacław

Zadanych pytań: 1269

21.11.2014 13:01

wysuszyć i zmielić

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

21.11.2014 21:07

robię z takich papryczek (z dodatkiem łagodnych )gęsty sos do słoików.:)

Odpowiedzi (20)

borgia

Zadanych pytań: 89

20.11.2014 22:30

Zrób: http://swiat-od-kuchni.bloog.pl/id,342508877,title,Sriracha,index.html . Pogniewam się, jak nie zrobisz, bo wiem, że będziesz wiedział jak wykorzystać gotowy sos. A przydaje się do wielu rzeczy... :)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

20.11.2014 23:15

ja ostre papryki suszę i potem mielę lub jako sosy a`la tabasco...

Gracer

Zadanych pytań: 124

20.11.2014 23:15

można zrobić coś ostro słodki

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

21.11.2014 00:57

Ostre papryczki możesz wysuszyć i zmielić i zrobić z niego sos tabasco, lub jakiś ostro-slodki.

ada.la

Zadanych pytań: 39

21.11.2014 07:24

papryczki zasusz a potem powieś w kuchni. Dodawaj do dań lub sosów.

Janina

Zadanych pytań: 159

21.11.2014 07:27

Ja suszę a potem mielę i zużywam w kuchni;)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

21.11.2014 07:28

ja zrobiłabym z nich sos do pieczonej karkówki

gosia56

Zadanych pytań: 466

21.11.2014 08:59

tez bym je ususzyła ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.11.2014 09:23

nie będę oryginalna, jeśli napiszę, że najczęściej suszę różne ostre papryczki najchętniej z własnej hodowli :) lubię też marynowane, co każdego roku robię ze świeżo zerwanymi z krzaczka :) z nadmiaru robię pikantny sos - kroję papryczki w paseczki, zalewam jak najmniejszą ilością wody, dodaję sporo soli i całość duszę pod przykryciem do miękkości, miksuję dokładnie i przelewam gorący do maleńkich słoiczków (50-70ml) po dżemie lub koncentracie pomidorowym - zakręcam i odstawiam dnem do góry, aby pokrywki się zassały. Trzymam w lodówce. Jeśli mam tego więcej, to część przecieram przez drobniutkie sitko, wylewam na patelnię ceramiczną i odparowuję, pod koniec dodając świeżej oliwy - gorącą pastę pakuję do jak najmniejszych słoiczków i trzymam w lodówce.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

21.11.2014 09:34

Może zamarynować je z miodem ,na zimę jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak