Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

elka72

Zadanych pytań: 15

04.12.2013 20:01

Macie może jakieś sprawdzone sposoby by drożdżowa strucla makowa ładnie wyszła?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Christopher

Zadanych pytań: 31

04.12.2013 23:09

Proszę spróbować naciąć w kilku miejscach lub wstawić kominek.Robię tak przy makowcach i kulebiaku drożdżowym i innych z farszem.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

04.12.2013 20:03

taką roladę ściśle owijam papierem do pieczenia - nie popęka :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

04.12.2013 20:13

Piekłam ale zawsze też mam z tym problem bo mak oddziela mi się od ciasta. Chętnie poczytam odpowiedzi

Odpowiedzi (21)

idealme

Zadanych pytań: 62

04.12.2013 20:07

ja nigdy nie robiłam takiej strucli

elka72

Zadanych pytań: 15

04.12.2013 20:07

Pytam,bo chcę zrobić ładny,zgrabny i dużo w środku maku.Mi z reguły wychodzi za szeroki.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.12.2013 20:11

wałkuje cienko ciasta, daje dużo maku :) i też zawijam :)

Wacław

Zadanych pytań: 1269

04.12.2013 20:15

Struclę z makiem ,mam w swojej księdze ,masz ochotę to zerknij,polecam

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

04.12.2013 20:16

elka72 w Internecie można też znaleźć poradę by dodać nieco drożdzy do maku (niby po upieczeniu rolada będzie jednolita, tzn. nie będzie luzu między ciastem a makiem), ja jednak odradzam, raz tak zrobiłam - drożdże rozpuściły cukier w masie makowej i wręcz się wylewała, nie mogłam zwinąć ciasta. Polecam ten przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/194814/swiateczna-rolada-makowa.html wtedy jeszcze nie owijałam rolad papierem, teraz wychodzą mi bardziej kształtne :)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

04.12.2013 20:17

Rozwałkować cienko ciasto, dać sporo maku, zwinąć ściśle papierem do pieczenia.

elka72

Zadanych pytań: 15

04.12.2013 20:21

Mysiunia,też kiedyś wyczytałam,że do maku dodać kapkę drożdży no i nie wyszło najlepiej.

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

04.12.2013 20:30

Ciasto musi być dobrze rozwałkowane

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

04.12.2013 20:37

Osobo namiętnie dająca minusy - minus nie jest wyrazem antypatii a ma określać poprawność danej odpowiedzi. Więc jeśli mnie nie lubisz to po prostu nie klikaj nic, a nie oznaczaj słusznej wypowiedzi jako złej i nie sugeruj tym samym innym użytkownikom niewłaściwej oceny.

olla85

Zadanych pytań: 24

04.12.2013 20:58

Moja mama zawsze przed pieczeniem owija makowce w pergamin. Dzieki temu skóra później nie odstaje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak