Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

06.10.2016 22:30

Macie pomysł czym zastąpić w przepisie parmezan ? Mam w planach zrobić jutro zapiekankę z makaronem gdzie potrzebny jest parmezan a w mojej miejscowości niestety nie mogę go dostać:( Można go zastąpić jakimś konkretnym serem ?

Odpowiedzi (35)

Habibi

Zadanych pytań: 690

07.10.2016 09:57

Mogę Ci podpowiedzieć, że parmezan porcjowany (trójkątne kawałki) jest w Biedronce, Kauflandzie i Lidlu na 100%. Są też parmezanopodobne tarte sery, ale uwierz mi, że ani smakiem ani zapachem nie przypominają parmezanu, a raczej zepsute kwaśne mleko... Parmezan albo np. Grana Padano to sery długo leżakujące i bardzo twarde i kruche, których nie da się w żaden sposób pokroić w plasterki - można je zetrzeć, pokruszyć albo ścinać wióry... Cheddary są oczywiście różne, ale raczej są w większości miękkie i kremowe, więc trudno nim zastąpić parmezan ;) kocham zwłaszcza pomarańczowe cheddary, ale to zupełnie inny smak i konsystencja! jest w Polsce ser Bursztyn, który mógłby konkurować z parmezanem, ale trzeba wybrać bardzo stary i to już podejrzewam, że cenowo do parmezanu będzie podobny niestety ;) Natomiast Dziurgas to ser litewski, więc sądzę, że jednak również nie będzie wszędzie i łatwo dostępny ...

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

07.10.2016 10:01

ja zastępczo używam sera dziugas, też jest taki twardy

Róża1

Zadanych pytań: 7

07.10.2016 10:04

Habibi dziękuję za Twoje rady , są najlepsze.

mysza75

Zadanych pytań: 96

07.10.2016 10:54

Zastąpiłabym innym żółtym serem twardym, albo takim jaki masz w domu ja tak często robię

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

07.10.2016 10:57

użyłabym takiego jaki miałabym w domu lub do kupienia w sklepie

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

07.10.2016 12:45

ja nie zastępowałabym parmezanu, bo ma swój wyjątkowy smak i wszystko inne nie będzie pasowało

magdow

Zadanych pytań: 0

07.10.2016 13:58

ja każdym żółtym serem jaki mam w domu

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

07.10.2016 15:06

zastąp innym twardym serem

Franciszek

Zadanych pytań: 4

07.10.2016 15:09

może gouda

anka1988

Zadanych pytań: 25

07.10.2016 16:41

myślę że każdym innym serem można go zastąpić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak