Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Malinka

Zadanych pytań: 302

21.01.2015 22:29

Mam ostatnio problem z pieczarkami... Kupuję świeże, myję, smażę i czernieją :( O co chodzi???

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

22.01.2015 16:47

Możesz też wrzucić pokrojone pieczarki na wrzątek,odcedzić i dopiero podsmażyć.

Czyki

Zadanych pytań: 72

22.01.2015 10:55

Zawsze patrzę na główki pieczarek, jeśli nie są jędrne to nie kupuję, bo wtedy właśnie mam to samo co i Ty Malinko :)

Katarzyna/kate1980

Zadanych pytań: 1979

23.01.2015 15:32

trzeba patrzeć jak wyglądają przed kupnem, ale można także skropić sokiem dla pewności.

Odpowiedzi (31)

Malinka

Zadanych pytań: 302

21.01.2015 22:30

Najgorsze jest to, że niezbyt estetycznie prezentują się potem jako dodatek do potraw...

Wacław

Zadanych pytań: 1269

21.01.2015 22:40

przed smażeniem skropic trzeba sokiem z cytryny ew wykorzystać kwasek cytr.

Iwusia

Zadanych pytań: 242

21.01.2015 23:16

też proponuję skropić delikatnie sokiem z cytryny

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

21.01.2015 23:22

Jak za;leży mi aby pieczarki pozostały białe to też skrapiam cytryną

Hrabina w kuchni

Zadanych pytań: 6

21.01.2015 23:25

W tym wypadku chyba najlepiej skropić sokiem z cytryny. Kiedyś też gdzieś wyczytałam, żeby pieczarki smażyć na maśle, a nie oleju. A Ty na czym smażysz?

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

22.01.2015 07:27

ja także skrapiam pieczarki sokiem z cytryny

Janina

Zadanych pytań: 159

22.01.2015 07:36

Najwyraźniej są to pieczarki już nie pierwszej świeżości. Najlepiej kupować pieczarki z zamkniętym kapeluszem i od razu obrać i udusić. Skropienie sokiem z cytryny daje efekt ale troszkę zmienia smak. Zawsze pieczarki i wszystkie grzyby smażę na maśle- to też jest ważne;)

molanka

Zadanych pytań: 14

22.01.2015 07:43

pieczarki podobnie jak np.jabłka, czy banany możemy skropić sokiem cytryny, wtedy nie zczarnieją i najlepiej jak je podsmażymy na maśle

Renataj

Zadanych pytań: 1275

22.01.2015 07:54

Mam ten sam problem. Przerobiłam już smażenie na maśle i oleju - zbyt dużej różnicy nie zauważyłam /a smażyłam te same tzn. kupiłam większą ilość i robiłam dwa dania/, soliłam na początku smażenia i pod koniec, próbowałam z kwaskiem cytrynowym i sokiem z cytryny /faktycznie nie ciemnieją tak bardzo ale smak jest inny/. ktoś mi doradził, że mam je płukać przed smażeniem - próbowałam i też ściemniały. Jak dla mnie jedyny sprawdzony sposób na jasne smażone pieczarki to wybierać jak najmniejsze, z zamkniętymi kapeluszami - więcej pracy przy obieraniu ale "jasny efekt na patelni".

Margo1

Zadanych pytań: 2141

22.01.2015 08:16

Przed smażeniem skrop sokiem z cytryny ,tylko nie za dużo i smaż ,ja kupuję białe i mi nie czernieją

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak