Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Malinka

Zadanych pytań: 302

21.01.2015 22:29

Mam ostatnio problem z pieczarkami... Kupuję świeże, myję, smażę i czernieją :( O co chodzi???

Odpowiedzi (31)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

22.01.2015 08:52

ja też daję kilka kropel cytryny aby nie czarniały podczas obróbki

Habibi

Zadanych pytań: 690

22.01.2015 09:26

Jeśli przygotowuję świeżutkie pieczarki tzw. jednodniowe (dzień po zebraniu) to nigdy mi nie ciemnieją. Ale kiedyś kupiłam pudełko pieczarek w czwartek rano, z myślą o piątkowym obiedzie (pomyliłam dni) , bo mężuś lubi pokrojone w cząstki i podsmażone na maśle klarowanym, jako dodatek do kotleta czy innego mięsa. Ale, że mąż wraca z trasy dopiero w piątek, to pieczarki poszły do warzywnej szuflady w lodówce. Kiedy smażyłam je na piątkowy obiad, to niestety już ciemniały, bo jednak miały pewnie ze trzy dni... Zawsze tez staram się wybierać najładniejsze pieczarki z podwiniętym (zamkniętym) kapeluszem, najchętniej te najdrobniejsze, bo są najbardziej jędrne i białe.

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.01.2015 09:43

to chyba zależy od pieczarek kiedy były ścinane ostatnio smazyłam i zostały białe a innym razem są ciemne ,muszę zrobić z cytryną

Stenka

Zadanych pytań: 467

22.01.2015 09:47

Z cytryną nie robię, bo nie zawsze pasuje mi zakwaszenie potrawy, ale na ogół nie mam problemów z czernieniem, a pieczarki kupuję na targu od producenta

Mniam

Zadanych pytań: 87

22.01.2015 09:59

Już jak kupujesz pieczarki to zwracaj uwagę na ich kolor. Im więcej się je dotyka, tym bardziej ciemnieją. No i muszą być świeżutkie.

ilka01

Zadanych pytań: 6

22.01.2015 10:01

ja dodaję kilka kropel soku z cytryny

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

22.01.2015 10:05

myśle ze już sa stare i dlatego czernieja możesz dodac kilka kropel cytryny

dollce

Zadanych pytań: 0

22.01.2015 10:08

również dodaję sok z cytryny

mysza75

Zadanych pytań: 96

22.01.2015 10:27

mnie się też wydaje że to zelży od pieczarkę, jak mam te małe co mają zamknięte kapelusze to jest ok, a jak są duże i już widać że nie takie świeże to czernieją

pestka

Zadanych pytań: 424

22.01.2015 11:44

kupuję zawsze małe świeże twarde pieczarki , smażę na maśle, nie skrapiam cytryną bo nie odpowiada mi ten smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak