Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

20.11.2013 17:12

mam przepis na ciasto gdzie jednym ze składników jest maślanka- akurat nie mam w domu, ale za to mam jogurt- czy jak go rozcieńczę mlekiem to będzie to dobry zamiennik? dodam, że raz maślankę wymieniłam na jogurt i ciasto było zakalcowate (?)

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

20.11.2013 17:48

też bym nie zamieniała maślanki na jogurt

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

20.11.2013 19:15

szkoda ciasta,lepiej kupić maślankę skoro to ona jest w przepisie

mysza75

Zadanych pytań: 96

20.11.2013 18:41

skoro piszesz że już miałaś niemiłe doświadczenia z jogurtem, to nie ryzykuj szkoda ciasta, i twojej pracy kup maślankę

Odpowiedzi (21)

okrysia

Zadanych pytań: 79

20.11.2013 17:29

ja bym nie ryzykowała, moim zdaniem tez zrobi sie zakalec

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

20.11.2013 17:31

powiem szczerze,że intuicyjnie nie mieszałabym jogurtu z mlekiem,a maślankę zastąpiła mlekiem lub kefirem, gdyż są bliższe konsystencją do maślanki;ogólnie myślę,że należałoby przekalkulować zawartość wody w maślance do innych składników, bo w sumie to niewłaściwy stosunek wodnych substancji do suchych sprawia,że jest zakalac, ale to oczywiście czysto teoretyczne przypuszczenie, w realu nie robiłam takich eksperymentów

idealme

Zadanych pytań: 62

20.11.2013 17:33

uważam, że to nie zastąpi maślanki, lepiej pójść po nią do sklepu ;P

kate.500

Zadanych pytań: 1516

20.11.2013 17:54

nie ryzykowalabym z zamiana

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

20.11.2013 17:54

Ja bym nie ryzykował z taką zamianą, tym bardziej, że miałaś już podobne doświadczenie i wyszło jak wyszło :)

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

20.11.2013 18:45

nie rozcieńczaj jogurtu mlekiem bo to nie to samo, ja bym poszła do sklepu jednak po maślankę :)

adelajda

Zadanych pytań: 234

20.11.2013 18:48

nigdy nie robiłam takiej zamiany, lepiej kup maślankę bo szkoda ciasta

Ewelina38

Zadanych pytań: 1289

20.11.2013 19:35

nie polecam, raz zrobiłam taki eksperyment i nie udało się.... jak maślanka to maślanka, nie ryzykuj - szkoda pozostałych składników, ja bym odłożyła pieczenie do jutra :)

mufinka79

Zadanych pytań: 303

20.11.2013 19:40

Ja bym nie zamieniała, tylko użyła maślanki. Mam także swój sprawdzony przepis na ciasto maślankowe i wychodzi wspaniałe tylko z maślanką, ewentualnie z kefirem

MagdaXXX

Zadanych pytań: 318

20.11.2013 19:50

jeśli nie masz maślanki t śmiało można dodać kefir lub zsiadłe mleko jogurt nie może być zamiennikiem w tym przypadku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak