Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

09.09.2013 21:45

Mam pytanie do osób które kiszą kapustę. Czy jak już zakisze tą kapuste w dużym garnku, jak postoi kilka dni ( zgodnie z Waszymi radami) to wystarczy ją przełożyć do słoiczków zakrecić i już? czy jeszcze mam z nią cos zrobić (nie bardzo wiem co to mogłoby być :))? Tak sie napaliłam na domową kapuste kiszoną że muszę ja zakisic i nie chciałabym czegos po drodze zepsuć. I jak ktoś ma proporcje ile soli na kilogram kapusty to będę wdzięczna za wskazówki.

Najlepsze odpowiedzi (3)

misia53

Zadanych pytań: 339

10.09.2013 10:01

Aannkaa82 Janiny rada jest bardzo ważna ,aby kapusta byla z pózniejszych odmian. Radzę Ci też wprost namawiam abyś po ukiszeniu przełożyła do słoików dobrze upchała aby jak najmniej powietrza zostało w słoiku zakręciła i już , nic więcej nie trzeba.Jest to praktyczne i wygogne. W garnku jedynie kamiennym kapusta dłuzej się przechowuje a w takich emaliowanych zwykłych zbiera się pleśń na wierzchu , robi się korzuch i wierzchnia warstwa czarnieje .... dziwię się ,że tak niektóre osoby Ci radzą...

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

10.09.2013 10:39

Ja kiszę w dużej kamionce i nie przekładam do słoików,przyciskam ją talerzem i stawiam na nim wyparzony kamień ,przykrywam ściereczką lnianą,którą od czasu do czasu zmieniam i stoi sobie w piwnicy .Zapach rewelacja

misia53

Zadanych pytań: 339

10.09.2013 11:32

Barbara ,zgadzam się z tobą w zupełności , też tak kiedyś robiłam a własciwie to jeszcze moja mamusia . W kamionce jak najbardziej i przycisnięta kamieniem ,aby kwas był na wierzchu.

Odpowiedzi (13)

gosia56

Zadanych pytań: 466

09.09.2013 21:49

kiszę kapustę kazdy rok ale teraz jeszcze nie dopiero w pazdzierniku .Na 10 kg kapusty 15-20 dkg soli.a czemu chcesz przekładac z garnka do słików ?

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

09.09.2013 21:56

No nie wiem, pytałam już o kiszenie kapusty i radzono zeby tak zrobić :) Może w słoikach będzie bardziej trwała?

Janina

Zadanych pytań: 159

09.09.2013 21:57

Ja zawsze przekładam dom słoików jak ukiśnie, ugniatam w słoikach i zakręcam,. Tylko bardzo ważne; muszą być zakrętki nowe, albo bardzo dobre nie zużyte, bo słoik musi się dokręcić. Wynoszę do piwnicy i mam kapustkę gotową;)

Wacław

Zadanych pytań: 1269

09.09.2013 22:01

podaję sprawdzony przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/165378/kiszenie-kapusty-w-m-3.html ,polecam

gosia56

Zadanych pytań: 466

09.09.2013 22:02

tez czasami przekładam do słoików ale jak kapusta jest juz ukiszona wtedy jak przełozysz juz nie bedą słoiki ciekły .Mozna tez zrobię tak ze na pokrywkę nalewa się kroplę spirytusu i podpala i szybko zakręca słoik wtedy słiok złapie.Ale z tym trzeba ostroznie aby się nie poparzyć to robi zawsze mąż

Janina

Zadanych pytań: 159

09.09.2013 22:02

Kapustę w słoikach można lekko zapasteryzować i może stać w słoikach bardzo długo nawet dwa lata;)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

09.09.2013 22:10

jeśli chcesz kisić kapustę to koniecznie tam gdzie będziesz ją kupować zapytaj czy to jest późna kapusta bo jeśli będzie wczesna to nie będzie się trzymać zbyt długo zrobi się bardzo ciemna po dłuższym staniu jest to kapusta tak na od razu do spożycia podobnie jak się robi ogórki małosolne :)

Róża1

Zadanych pytań: 7

09.09.2013 22:20

ja kiszę od razu w słoikach:-)

anemon

Zadanych pytań: 163

09.09.2013 22:52

Moim zdaniem jeśli masz gdzie trzymać ten duży garnek,to nie przekładaj do słoików.

Monika37

Zadanych pytań: 40

09.09.2013 23:45

Ja również kiszę kapustę od lat i także radzę zostawić w garnku bo czasem w słoiku gdy coś się nie uda to zrobi się miękka i po kapuście lub też robaczki się mogą zadomowić. Jeśli ją zostawisz w garnku to pamiętaj żeby obmyć kapustkę gdy zrobi się kożuszek czyli zdjąć go i obmyć obciążnik, którym ją przyciśniesz nie dopuszczaj do jego utworzenia bo kapusta zacznie dosłownie śmierdzieć, pozdrawiam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak