Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ankha

Zadanych pytań: 112

22.04.2015 09:49

Mam pytanie zwłaszcza do osób, które dobrze się znają na słonych wypiekach :) Dlaczego w niektórych przepisach występują suche drożdże i proszek do pieczenia jednocześnie (wraz z dodatkiem jogurtu) ? Czy wtedy proszek wzmacnia drożdże, czy odwrotnie? Nie piekłam jezcze nic co zawierałoby oba te środki spulchniające, a spotkałam się z tym np w przepisach na placki naan?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

22.04.2015 10:37

nigdy nie dodaję proszku do pieczenia jeśli są drożdże. jednak w wielu przepisach na chlebki naan widzę proszek do pieczenia, ale są też takie bez niego. i pewnie gdybym miała piec, to wybrałabym opcję drugą

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

22.04.2015 16:12

ciekawe pytanie ...

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

22.04.2015 14:55

podobno ciasto lepiej wyrasta i po upieczeniu nie opada ale nie praktykowałam tego

Odpowiedzi (16)

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.04.2015 09:55

jeszcze tak nigdy nic nie piekłam ale chętnie poczytam co ludzie napiszą

borgia

Zadanych pytań: 89

22.04.2015 10:42

Piekę słodkie ciasto z dodatkiem drożdży i sody oczyszczonej. Proszek działa na tej samej zasadzie - nie chodzi o wzmacnianie, ale o jakość ciasta. Robi się ono niezwykle delikatne. I nie czerstwieje tak szybko. A tutaj to ciasto nietypowe - jakbyś miała ochotę zobaczyć: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/297019/skrecane-drozdzowki-z-jagodami.html

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

22.04.2015 10:57

dawniej robiłam z takiego przepisu smażone pierożki tylko że ja dodaję normalne drożdże z kostki z których się najpierw robi rozczyn i dodatkowo do ciasta dodaje się proszek do pieczenia ciasto jest pyszne i bardzo delikatne a przy tym dłużej świeże dobrze że mi przypomniałaś o tym przepisie postaram się zrobić to danie w najbliższym czasie i dodać na DS

Mniam

Zadanych pytań: 87

22.04.2015 11:29

Nigdy nie łączyłam drożdży z jakimś innym środkiem spulchniającym. Czasami łącze proszek do pieczenia z sodą, która lubi właśnie kwaśne środowisko jogurtu. Ciasto jest wtedy wyrośnięte i pulchne. Problem tylko jest taki, że za smakiem sody nie przepadam.

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

22.04.2015 11:38

nie łączyłam jeszcze proszku z drożdżami i nie widziałam takich przepisów, też chętnie się dowiem co to daje

Janina

Zadanych pytań: 159

22.04.2015 11:50

Nigdy nie łączyłam dwóch środków spulchniających, daję drożdże albo proszek ewentualnie sodę albo jeszcze amoniak;)

Ankha

Zadanych pytań: 112

22.04.2015 11:56

Jeśli nie wierzycie sami sprawdźcie, spytajcie sieć o "chlebki naan"- kilka przepisów z pierwszej strony wyszukiwania przewidywałó suche drozdże, proszek i jogurt

ada.la

Zadanych pytań: 39

22.04.2015 12:08

ja również nie łączyłam proszku z drożdżami

wyattearp

Zadanych pytań: 102

22.04.2015 12:25

tak spotkałam się z przepisami że dodaje się proszek i drożdże,

anemon

Zadanych pytań: 163

22.04.2015 14:08

Tak, oczywiście, to jest ciasto krucho-drożdżowe, pieką z niego np. paszteciki do barszczu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak