Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Przepisy Joanny

Zadanych pytań: 3

20.02.2014 15:37

Moja koleżanka postawiła pytanie, na które nie potrafię do końca odpowiedzieć a mianowicie gdy przygotowuje ona oliwę aromatyzowaną ze świeżą bazylią po 2-3 tygodniach oliwa mętnieje. Co może być przyczyną takiego stanu?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.02.2014 15:50

A gdzie tę oliwę przechowuje w trakcie aromatyzowania? Jeśli w bardzo chłodnym miejscu, to temperatura może być powodem mętnienia. Natomiast ja jestem zwoleniczką przecedzania po krótkim czasie, aby świeże przyprawy nie psuły sie w oliwie. Świeże liście bazylii zawierają wodę, która nie połączy się z oliwą, a po kilku tygodniach bazylia może zacząć się psuć. Ze świeżymi przyprawami robię małą ilość, do zużycia maksymalnie w 2tyg. No i nigdy świeżych produktów nie zostawiam w oliwie na tak długo. Miałam takie doświadczenia, ze świeży czosnek fermentował mi wewnątrz oliwy. Wolę być ostrożna.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

20.02.2014 22:45

Trzeba dobrze ją przechowywać, w miejscu chłodnym, suchym i ciemnym.

Czyki

Zadanych pytań: 72

20.02.2014 15:39

Być może jest to kwestia uwalniania się aromatów z ziół :)

Odpowiedzi (11)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

20.02.2014 15:55

Oliwa mętnieje już poniżej 10 stopni. Jest wtedy dobra do jedzenia, ale nie wygląda za ładnie. Najlepiej przechowywać ją w szafkach, a nie w lodówce, albo używać olei zamiast oliwy.

Przepisy Joanny

Zadanych pytań: 3

20.02.2014 15:58

to już wiem dlaczego, ja przechowywałam w ciemnej szafce i tak jak Habibi wcześnie filtrowałam.Było dobrze. Koleżanka przechowywała długo.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

20.02.2014 16:06

myśle ze ma znaczenie przechowywanie w jakiej temperaturze

Lidzia

Zadanych pytań: 21

20.02.2014 17:47

Nie wiem dlaczego mętnieje (może trzyma to w lodówce). Ja zalewam świeży czosnek i listki bazylii olejem, trzymam w kuchni i nic się z tym nie dzieje.

caralajna

Zadanych pytań: 435

20.02.2014 18:23

myślę, że świeża bazylia ma w sobie soki i wodę i to one powodują mętnienie. oliwę ze świeżymi ziołami lepiej robić małe ilości i trzymać krócej, może w lodówce..

olla85

Zadanych pytań: 24

20.02.2014 19:40

Na mętnienie oliwy ma wpływ na pewno miejsce w jakim jest przechowywana - powinno to być chłodne ( 15 - 18° C ), suche i ciemne miejsce. Światło jest wrogiem oliwy, gdyż pod jego wpływem ulega procesowi utleniania. Dlatego oliwa w sprzedaży dostępna jest w ciemnych butelkach.

Noruas

Zadanych pytań: 232

20.02.2014 19:44

Może zioła po prostu się rozkładają.

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

20.02.2014 20:37

Kwestia przechowywania, nie ziół ;)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

20.02.2014 21:25

ja wczoraj zalewałem gorącą oliwą świeże gałązki rozmarynu. Dosłownie po 30 minutach cała oliwa zmętniała i taki stan utrzymuje się do dzisiaj. Oliwa przechowywana w normalnej temperaturze, w zamkniętej szafce bez dostępu do światła.

Przepisy Joanny

Zadanych pytań: 3

21.02.2014 12:19

Kochani dziękuję Wam bardzo za tyle ciekawych wypowiedzi i pozdrawiam serdecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak