Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Smaczna_B

Zadanych pytań: 81

28.10.2013 18:49

MOJA RADA:Do przygotowania ciasta kruchego , należy wziąć tłuszcz schłodzony, w przeciwnym razie zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde.

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

28.10.2013 18:51

zawsze biorę masło schłodzone, ale rada fajna :-)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

28.10.2013 19:02

dokładnie tak :)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

28.10.2013 19:12

tak to jest ważne przy zagniataniu kruchego

Odpowiedzi (15)

pestka

Zadanych pytań: 424

28.10.2013 18:51

to dobra rada, własnie tak robię

beatkaa153

Zadanych pytań: 21

28.10.2013 18:54

też zawsze robię ze schłodzonym masłem

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

28.10.2013 18:56

zawsze taki wykorzystuję

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

28.10.2013 19:05

nie wiedziałam o tym,ale zawsze wyciągam z lodówki przed zagniataniem więc jest ok

elka72

Zadanych pytań: 15

28.10.2013 19:08

To prawda,masło musi być zimne i trzeba bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.Wtedy będzie kruche.

borgia

Zadanych pytań: 89

28.10.2013 19:17

Nie jest to prawdą. We Francji bardzo często kruche ciasto polega na ucieraniu masła z cukrem, dodaniu reszty składników i szybkim zarobieniu ciasta. Dłużej się chłodzi, ale jest bardzo kruche. Kilka ciast w ten sposób robię i ja. Niczym nie ustępuje miejsca temu, gdzie mąkę sieka się z zimnym tłuszczem. W Stanach z kolei twierdzą, że najlepiej kruchość ciasta uzyskać łącząc dwa rodzaje tłuszczu - masło i tzw. shortening (o ile dobrze napisałam). Koleżanka wytłumaczyła mi, że pod tą dziwną nazwą kryje się tłuszcz typu planta. Czyli tak jak za dawnych u nas lat - najlepsze połączenie masła i smalcu nada mu kruchość niesamowitą. Niestety nie sprawdziłam... Ale polecam spróbować utrzeć miękkie masło z cukrem i w ten sposób podejść do kruchego. Zwłaszcza jeśli chodzi o ciasteczka...

Seba

Zadanych pytań: 1313

28.10.2013 19:51

ja robię z miękkiego masła

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

28.10.2013 20:09

Ja robię z miękkiego masła i nie mam problemów z ciastem kruchym

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

28.10.2013 20:27

dzięki za radę

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

28.10.2013 21:14

zawsze dodaję miękką margarynę lub masło i nic się nie dzieje podobnie jak u Bernadety1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak