Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MarianM

Zadanych pytań: 30

28.07.2013 11:30

Na niektórych blogach znajduję przepisy na serniki - sernik tradycyjny, sernik z ciastem czekoladowym. Każde to zdjęcie jest prześliczne ser jest BIAŁY a nie żółtawy. Sądzicie, że da się upiec ciasto tak by ser był całkowicie biały, czy to tylko efekt dobrego aparatu ( zdjęcia ) ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

28.07.2013 11:44

To kwestia oświetlenia ,jak robi się zdjęcie.Też mam kilka przepisów tego samego ciasta i jedno wychodzi białe a drugie żółtawe.

okrysia

Zadanych pytań: 79

28.07.2013 11:39

mnie ciasto zawsze wychodzi z lekko żółtawym serem i myślę,że to tak ma być.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

28.07.2013 11:43

mi zawsze też ser wychodzi lekko żółty bo przecież dodaje się jajka, myślę że tak musi być i wygląda smacznie

Odpowiedzi (19)

gosia1988

Zadanych pytań: 526

28.07.2013 11:39

każdy sernik jest inny i różny odcień bieli czy żółtego może mieć; wszystko zależy od składników; Mogą być żółtka mocno żółte czy nie raz proszek budyniowy się dodaje i wtedy sernik już nie będzie idealnie biały

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

28.07.2013 11:43

Moim zdaniem zależy to również od temperatury pieczenia. Bo każdy rodzaj sernika lubi co innego :)

patryska76

Zadanych pytań: 24

28.07.2013 11:43

Ja mam zazwyczaj bardziej kremowy, a nie czysto biały ser ;)

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.07.2013 11:45

ze sernik wychodzi lekko zółty mogą być rózne przyczyny gatunek sera,ilosć jajek, też mam zawsze lekko zółtawy kolor

Janina

Zadanych pytań: 159

28.07.2013 11:47

To jest kwestia nie tylko zdjęcia. Do sera daje się żółtka.Jeżeli są to jajka wiejskie, to sernik zawsze jest bardziej kremowy ,nie biały;)

berys18

Zadanych pytań: 1434

28.07.2013 11:47

mój nigdy nie jest idealnie biały, ale mi to nie przeszkadza

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.07.2013 11:49

trzeba by było uważać na składniki masy - same białka zamiast całych jajek i jasne masło serwatkowe zamiast żółtej margaryny - do tego cukier puder lub nawet kryształ i aromat zamiast cukru waniliowego... w takim wypadku sernik na pewno wyjdzie jaśniejszy... ale czy kolor jest ważny - dla mnie smak ma większe znaczenie :)

halina17

Zadanych pytań: 271

28.07.2013 11:51

Biały kolor po upieczeniu sernika na pewno nie jest może być efekt zdjęcia. Sernik zawsze ma kremowy odcień w mniejszym stopniu , większym. Zależy przede wszystkim od jajek. Swojskie jajka dadzą nam bardziej żółty kolor, z fermy jajka dadzą nam bardzo jasny lekko żółtawy kolor sera.

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

28.07.2013 11:51

myśle ze to efekt zdjęcia i zależy też od ilości użytych żółtek,ale np. sernik na zimno jest biały

pestka

Zadanych pytań: 424

28.07.2013 11:51

mnie sernik za każdym razem wychodzi o innym odcieniu, w zależności od intensywności koloru żółtek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak