Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

agnieszkalider

Zadanych pytań: 284

23.04.2014 13:27

Na święta piekłam mazurka na cieście kruchym, w tym roku ciasto wyszło wprost idealne, rozpływało się w ustach, w ubiegłym roku wyszło twarde jak kamień i za nic w świecie nie chciało zmięknąć. Od czego to zależy, przepis był ten sam co w ubiegłym roku.

Najlepsze odpowiedzi (3)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

23.04.2014 14:26

Ja myślę, że to zależy od mąki, możliwe też że długo wyrabiałaś zeszłoroczne ciasto.

brioszka

Zadanych pytań: 26

23.04.2014 14:03

ciężko jest powiedzieć, ja też tak raz miałam, użyłam innej mąki i już nie wyszło tak samo. Więc może użyłaś innych składników?

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.04.2014 16:53

jeśli proporcji użyłaś tych samych to jedynie rodzaj produktu (inne masło, mąka) lub długość zagniatania może mieć na to wpływ

Odpowiedzi (17)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

23.04.2014 14:32

też mi się wydaje, że to kwestia mąki

Renata9

Zadanych pytań: 329

23.04.2014 15:17

chyba dużo zależy od rodzaju mąki

kasiaw

Zadanych pytań: 470

23.04.2014 15:18

inna mąka czy inna marka produktu któregoś i już inaczej wyjdzie

adelajda

Zadanych pytań: 234

23.04.2014 16:01

ja myślę że od mąki może zależeć dużo

Gracer

Zadanych pytań: 124

23.04.2014 16:09

czas wyrabiania ma wielki wpływ

halina17

Zadanych pytań: 271

23.04.2014 16:09

Może w tamtym roku za długo wyrabiałaś ciasto , kruche ciasto trzeba tylko zagnieść a nie wyrabiać , bo będzie twarde.

Marta1986

Zadanych pytań: 859

23.04.2014 16:58

jakosc maki

Klausia

Zadanych pytań: 251

23.04.2014 17:43

Myślę, że teraz wyszło właściwe bo krócej zagniatałaś ciasto, jak się kruche wyrabia długo to robi się taki gniot właśnie :)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

23.04.2014 17:50

Nie tylko kwestia maki, ale i śmietany, bo to kruche ciasto. Śmietana powinna być gęsta i kwaśna, a margaryna...? Ta do smarowania pieczywa raczej nie nadaje się do wypieków.

Czyki

Zadanych pytań: 72

23.04.2014 18:04

Mąka, masło, śmietana a czasami złe zagniatanie czy nie schłodzenie ciasta może mieć wpływ:) też tak czasami mam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak