Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

agnieszkalider

Zadanych pytań: 284

23.04.2014 13:27

Na święta piekłam mazurka na cieście kruchym, w tym roku ciasto wyszło wprost idealne, rozpływało się w ustach, w ubiegłym roku wyszło twarde jak kamień i za nic w świecie nie chciało zmięknąć. Od czego to zależy, przepis był ten sam co w ubiegłym roku.

Odpowiedzi (17)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

23.04.2014 19:09

ciasto jest kruche jeśli damy sporo margaryny lub śmietany czyli tłuszczu a aby było kruche ostatnio słyszałam E.Wachowicz mówiła że należy dodać mąki ziemniaczanej ponieważ wchłania ona nadmiar wody z ciasta

Mniam

Zadanych pytań: 87

23.04.2014 21:41

Jeżeli wszystkie były składniki takie same i proporcje, to może masło miałaś teraz dobrze schłodzone i nie zagniatałaś długo :)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

24.04.2014 08:54

z własnego doświadczenia wiem, ze czas zagniatania ciasta i porządne schłodzenie ma duzy wpływ na kruchość ciasta, więc obstawiam te 2 czynniki

Kasia35

Zadanych pytań: 218

24.04.2014 09:21

ja miałam ten sam problem w tym roku

agnieszka131919

Zadanych pytań: 2

24.04.2014 09:56

ja też tak miałam i nie wiedziałam jaka może być przyczyna, ale to chyba zależy od mąki

Katarzyna/kate1980

Zadanych pytań: 1979

24.04.2014 22:05

wydaje mi się, że to zależy od mąki

migotka28

Zadanych pytań: 20

24.04.2014 22:18

może składniki miały wpływ a może to inna kwesta, ja również tak miałam i według mnie to ciasto po prostu musi postać mój mężuś zażyczył sobie mazurka tuż przed świętami i oczywiście mu zrobiłam,zjedzony był praktycznie od razu i ciasto było dobre kruche aczkolwiek twardawe natomiast na święta tez zrobiłam ale było jedzonka sporo i mama swoich wypieków przywiozła mi po kawałku no i ten mazurek prawie cały mi został piekłam go w sobotę a we wtorek wieczorem zabraliśmy sie za niego i był przepyszny i rozpływał się w ustach po prostu ciasto nabrało wilgoci od masy i było lekko kruche ale rozpływające w ustach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak