Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

27.06.2014 13:26

Nigdy w życiu nie robiłam niczego z boczniaków a dzisiaj dostałam całą skrzynkę. Proszę pomóżcie mi je jakoś "zagospodarować" !!! Czy można je jakoś zamarynować np. tak jak pieczarki ? Pieczarki przed smażeniem zawsze obierałam a boczniaki ? Jak długo można je przechowywać takie surowe w lodówce ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Janina

Zadanych pytań: 159

27.06.2014 14:45

Z boczniaków możesz zrobić to wszystko co z innych grzybów; sos, panierowane, faszerowane, marynowane , zupkę pyszną;)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

27.06.2014 13:50

boczniaków nie obieram odcinam tylko zdrewniałą nóżkę a najczęściej robię je panierowane i smażone tak jak kotlety schabowe lub zupę ala flaczki nigdy ich nie mroziłam ani nie marynowała więc na ten temat się nie wypowiadam

ZEWA

Zadanych pytań: 190

27.06.2014 14:36

Ja robiłam tylko w panierce jak schabowe i alla flaczki. Ale dokopałam się do stronki gdzie jest napisane, że boczniaki super smakują w tartach, różnych zapiekankach, sałatce z cykorii i pory z boczniakami i w sosie cytrynowo czosnkowym. Boczniaki można marynować. Takie znalazłam przepisy : Marynowane boczniaki - składniki: - 1/2 szklanki octu spirytusowego - 1 kg grzybów - boczniaków - 2 szklanki wody - 1 łyżeczka soli, - 3 łyżki cukru, - 10 ziaren pieprzu, - 5 ziaren ziela angielskiego, - 1 łyżeczka gorczycy, - 3 liście laurowe Marynowane boczniaki - przygotowanie: Boczniaki umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie przez 10 min. Następnie odsączyć i poukładać w słoikach. Z wody, octu i wszystkich przypraw przygotować marynatę. Zagotować i przestudzić do temp. ok. 60 stopni C. Grzyby zalać marynatą i pasteryzować przez 15-20 min. Następnie odwrócić słoiczki do góry dnem. Marynowane boczniaki z pomidorami Marynowane boczniaki - składniki: - 1 kg boczniaków, - 2 duże cebule, - 3 duże pomidory, - 1/2 litra wody, - półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego, - 2 łyżeczki cukru, - pół łyżeczki soli, - kilka ziarenek pieprzu -5 liści ziela angielskiego, - kilka nasion kopru, - łyżeczka oleju słonecznikowego Marynowane boczniaki z pomidorami - przygotowanie: Boczniaki umyć, obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie pokroić na drobne części. Cebule obrać, pokroić w ósemki, obgotować przez 2 minuty. Pomidory dokładnie umyć, pokroić w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, następnie układać na przemian warstwami: grzyby, cebulę, pomidory. Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewą napełnić słoiki. Pasteryzować przez 25 minut. Następnie docisnąć zakrętki, a słoiki ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. Ale oczywiście to co zrobisz to twoja decyzja.

Odpowiedzi (17)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

27.06.2014 14:08

Możesz ugotować muszelki i nafaszerować z szynką serem i boczniakami , tylko najpierw pokrój ,obgotuj i podsmaż .Ja bardzo lubię takie risotto z ryżem i tymi grzybkami , możesz zrobic tzw duszonkę z jajkiem lub jogurtem naturalnym ,czyli smażysz z cebulką grzyby ,doprawiasz przyprawami i dajesz jajko lub jogurt naturalny.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

27.06.2014 14:32

Ja często robię kotlety mielone z boczniaków lub flaczki, nigdy jeszcze nie mroziłam

Janina

Zadanych pytań: 159

27.06.2014 14:45

Z boczniaków możesz zrobić to wszystko co z innych grzybów; sos, panierowane, faszerowane, marynowane , zupkę pyszną;)

Milka100

Zadanych pytań: 76

27.06.2014 15:34

tak z boczniaków można robić wszystko co z grzybami, mrozić

Lidzia

Zadanych pytań: 21

27.06.2014 16:00

Można gotować smażyć, dusić, mrozić. Często marynuję już obsmażone w panierce. Smakują wybornie.

mysza75

Zadanych pytań: 96

27.06.2014 18:00

ja robię z boczniaków kotlety sa pyszne i flaczaki. Przed przygotowaniem nie należy ich jednak moczyć w wodzie, bo tracą właściwą konsystencję i stają się gąbczaste, z makaronem możesz zrobić, w sosie, nie mroziłam ich więc nie wiem czy mozna

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

27.06.2014 19:15

robiłam kiedyś flaki przepis na nie mam w swej księdze , są smaczne też panierowane jak kotlet schabowy , i nie obieram boczniaków tylko je dokładnie płuczę

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

27.06.2014 20:41

z boczniaków robi kotlety i flaczki sa pysnze

karolina1869

Zadanych pytań: 594

27.06.2014 20:43

kotlety ala schabowe

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

27.06.2014 20:50

Potraktuj je jak każde inne grzyby :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak