Zadanych pytań: 190
27.06.2014 14:36
Ja robiłam tylko w panierce jak schabowe i alla flaczki. Ale dokopałam się do stronki gdzie jest napisane, że boczniaki super smakują w tartach, różnych zapiekankach, sałatce z cykorii i pory z boczniakami i w sosie cytrynowo czosnkowym. Boczniaki można marynować. Takie znalazłam przepisy :
Marynowane boczniaki - składniki:
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 kg grzybów - boczniaków
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki cukru,
- 10 ziaren pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 3 liście laurowe
Marynowane boczniaki - przygotowanie:
Boczniaki umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie przez 10 min. Następnie odsączyć i poukładać w słoikach. Z wody, octu i wszystkich przypraw przygotować marynatę. Zagotować i przestudzić do temp. ok. 60 stopni C. Grzyby zalać marynatą i pasteryzować przez 15-20 min. Następnie odwrócić słoiczki do góry dnem.
Marynowane boczniaki z pomidorami
Marynowane boczniaki - składniki:
- 1 kg boczniaków,
- 2 duże cebule,
- 3 duże pomidory,
- 1/2 litra wody,
- półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- kilka ziarenek pieprzu
-5 liści ziela angielskiego,
- kilka nasion kopru,
- łyżeczka oleju słonecznikowego
Marynowane boczniaki z pomidorami - przygotowanie:
Boczniaki umyć, obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie pokroić na drobne części. Cebule obrać, pokroić w ósemki, obgotować przez 2 minuty. Pomidory dokładnie umyć, pokroić w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, następnie układać na przemian warstwami: grzyby, cebulę, pomidory. Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewą napełnić słoiki. Pasteryzować przez 25 minut. Następnie docisnąć zakrętki, a słoiki ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia.
Ale oczywiście to co zrobisz to twoja decyzja.