Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

27.06.2014 13:26

Nigdy w życiu nie robiłam niczego z boczniaków a dzisiaj dostałam całą skrzynkę. Proszę pomóżcie mi je jakoś "zagospodarować" !!! Czy można je jakoś zamarynować np. tak jak pieczarki ? Pieczarki przed smażeniem zawsze obierałam a boczniaki ? Jak długo można je przechowywać takie surowe w lodówce ?

Odpowiedzi (17)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

27.06.2014 22:34

Baaaardzo dziękuję za porady. ZEWA dziękuję za konkretne przepisy - z pewnością je wypróbuję.

pestka

Zadanych pytań: 424

27.06.2014 22:56

ja głównie przyrządzam jak kotlety oraz na gęsto jako dodatek do ziemniaków lub makaronu

misia53

Zadanych pytań: 339

27.06.2014 23:23

bardzo dobre pytanie , z odpowiedzi też skorzystałam

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

28.06.2014 11:23

kiedyś solone robiłem a potem po wymoczeniu do zupy, sosów, mielonego mięsa, do kaszy, gołąbków

borgia

Zadanych pytań: 89

28.06.2014 11:50

Odpowiedź 16. Możesz też zrobić i zupę, i potraktować jak pieczarki - podsmażać, nadziewać nimi, użyć jako składnik do tarty, pizzy, frittaty... Możesz usmażyć i podać do mięsa, crostini, sałatek. I tak jak Pestka napisała - możesz zrobić tak, jak się zwykle robi kanie, czy kapelusze borowików (lub rydzów). Usmażyć w panierce. I najważniejsze - można je mrozić, ale trochę to kosztuje ;). Bez blanszowania się nie obejdzie. Trzeba po prostu dokładnie je oczyścić (można myć). Zagotować gar wody i wrzucić do niej boczniaki na 1-2 minuty. Natychmiast wyjąć przekładając do miski z zimną (najlepiej prosto z lodówki, albo z dodatkiem lodu) wody i odcedzić. Dokładnie. Można oczywiście ułożyć na ręczniku papierowym. Po czym porcjami (można pokroić jeśli duże) mrozić. Niestety wykorzystywać do sosów, zup czy też dań stir-fry, ale w czasie posuchy się przydadzą. Możesz też... uwaga!!! wrzucić na grilla. I myślę, że przy dobrej ekipie pozbędziesz się przynajmniej połowy boczniaków.

Pietruszka

Zadanych pytań: 523

01.07.2014 08:16

myślę, że panierowane na pierwszy raz na pewno się sprawdzą

wyattearp

Zadanych pytań: 102

19.07.2014 16:55

też bym tak chciała dostać co zrobić dodaj do farszu ,można podsmażyć z cebulką,dużo zasrosowań

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak