Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

08.09.2013 12:07

Od czego zależy to czy grzyby /jadalne/ po pokrojeniu nabiorą fioletowo-niebieskiego koloru czy nie ? Wszystkie grzyby miałam sprawdzone przez znawcę i jedne zmieniły kolor a inne nie.

Najlepsze odpowiedzi (3)

berys18

Zadanych pytań: 1434

08.09.2013 12:10

jest taka odmiana, która sinieje po pokrojeniu, Ale to nie ma złych skutków

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

08.09.2013 17:01

U nas takie grzyby nazywają się gniewusy.

Janina

Zadanych pytań: 159

08.09.2013 16:27

Tak, borowik ceglastopory sinieje po przekrojeniu, ale jaki on jest smaczny jak go udusisz na mesełku, zmienia kolor na brązowy. Tak samo sinieje czerwony kozak, to jest taki gatunek grzyba;)

Odpowiedzi (11)

Renata9

Zadanych pytań: 329

08.09.2013 12:17

u mnie na te grzyby, które zmieniają kolor mówią siniaczki

Habibi

Zadanych pytań: 690

08.09.2013 12:19

Borowik ceglastopory tak ma, że sinieje po rozkrojeniu, ale nie jest trujący. Zawiera w soku jakiś składnik, który utlenia się w zetknięciu z powietrzem.

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

08.09.2013 13:54

To zależy od gatunku grzyba , niektóre podgrzybki sinieją

Madziela

Zadanych pytań: 237

08.09.2013 14:18

ja tez znam grzyby Siniaki ktore z czasem nabieraja niebieskawego koloru, wiec to nie ma najmniejszego znaczenia tym bardziej ze są przebrane przez Pani autorytet - jak by nie było osobę zaufania - proszę zaufać :D

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

08.09.2013 15:35

Zależy sinienie od gatunku grzyba, jedne sinieją od razu, inne z czasem, a jeszcze inne wcale.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

08.09.2013 16:26

To zalezy od gatunku grzyba,niektóre sinieją,ale to nie zmienia smaku grzyba,ani nie świadczy o tym,że jest niejadalny.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

08.09.2013 17:09

po sinieniu nie można stwierdzić czy dany grzyb jest jadalny czy niejadalny. Z tą cechą występują takie i takie

teresa18

Zadanych pytań: 502

08.09.2013 20:42

u nas na nie mówi się siniaki, o gniewusach pierwsze słyszę ale podoba mi się ta nazwa

kokoszka

Zadanych pytań: 83

08.09.2013 20:44

zależy od grzyba

Aga123

Zadanych pytań: 40

08.09.2013 21:36

zmieniają kolor to grzyby jadalne mogą to być Siniaki, lub Kozaki, a również borowik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak