Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Kasia35

Zadanych pytań: 218

04.12.2013 08:43

Od czego zależy to czy pierniczki będą od razu miękkie czy twarde? Czy jest to kwestia jakiegoś składnika?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

04.12.2013 09:02

moje ciasto na pierniki musi być minimum 15 godzin w lodówce i pierniki są po upieczeniu miękkie, może to ma znaczenie bo składniki są podobne jak w większości przepisów.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

04.12.2013 11:44

ja robię na sztucznym miodzie i są miękkie(kiedyś dostałam taki przepis i tak piekę cały czas)

mysza75

Zadanych pytań: 96

04.12.2013 12:45

ja lubię twarde pierniki, dodaję miód i one miekkną po dłuższym czasie

Odpowiedzi (16)

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

04.12.2013 08:56

tak,miałam przepis w którym dodawało sie ziemniaki gotowane,odrazu były miękkie pierniczki

Kasia35

Zadanych pytań: 218

04.12.2013 08:57

a nie było czuć tych ziemniaków w pierniczkach? masz jeszcze ten przepis?

gosia56

Zadanych pytań: 466

04.12.2013 08:59

ja dodaję śmietanę i pierniki są od razu miękkie

gosia1988

Zadanych pytań: 526

04.12.2013 09:02

ja również jak gosia56 dodaję śmietanę i zawsze mam miękkie pierniki

Niki22

Zadanych pytań: 46

04.12.2013 09:05

Ja mam dwa przepisy na pierniki i zgodze się co do śmietany zawsze miękkie ale na te twardsze tez mam sposób zamykam je z ćwiartkami jabłka i po pewnym czasie tez są mieciutkie :)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

04.12.2013 09:12

Robię drożdzowe pierniczki i te są miękkie, te na sodzie są z innego ciast i są twarde... myslę, że to zlaeży od dodatków, jakie dodano do ciasta i od spulchniaczy.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

04.12.2013 09:13

Ja również daję smietanę , u nas wszyscy lubia miekkie pierniczki

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

04.12.2013 10:22

faktycznie z dodatkiem śmietany pierniczki są miękkie od razu

Noruas

Zadanych pytań: 232

04.12.2013 10:42

Moje są twarde, dzięki za pomysły ;)

olla85

Zadanych pytań: 24

04.12.2013 11:37

Szczerze mówiąc tez mnie to zastanawia. Ale chyba mam swoją teorię - wszystko zależy od tego ile miodu jest w przepisie. Bo fakt jest taki, że to właśnie miód powoduje twardnienie pierników po upieczeniu. Tylko to jest chyba kwestia tego ile go damy. Ale mogę się mylić. A czy dodatek śmietany gwarantuje, że pierniki będą miękkie to też mam wątpliwości. No bo mam przepis na pierniki, które są miękkie zaraz po upieczeniu a nie ma w nim śmietany. Tak więc zagadka dalej pozostaje nierozwiązana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak