Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Danost

Zadanych pytań: 130

10.07.2013 10:22

Od dawna się zastanawiam i nie do końca wiem, jaka jest różnica między dżemem, powidłami, konfiturami a marmolada?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

10.07.2013 10:49

Konfitura to produkt spożywczy uzyskiwany poprzez gotowanie owoców lub części owoców w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku winogron. Do przygotowania konfitur selekcjonuje się najlepszej jakości owoce. Nie nadają się owoce uszkodzone, niedojrzałe lub niewybarwione. Ponadto owoce używane do sporządzenia konfitur muszą być bardzo słodkie (zawierać ponad 60% cukru). W konfiturach nie używa się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem jest cukier. Przeciętnie na 1 kg owoców stosuje się nawet 2 kg cukru. Syrop cukrowy przyrządza się poprzez rozpuszczenie w wodzie dużej ilości cukru a następnie odparowywanie wody aż do uzyskania gęstego syropu. Podobnie odparowuje się soki wyciśnięte z winogron. Najszybsza metoda polega na gotowaniu syropu w szerokich, płaskich garnkach. W trakcie gotowania należy usuwać pojawiającą się pianę (szumowinę)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

10.07.2013 10:47

Marmolada – przetwór owocowy z przetartych owoców, które są gotowane z dużą ilością cukru (powyżej 50% masy składników).

borgia

Zadanych pytań: 89

10.07.2013 11:03

Różnica w sposobie wykonania - więc Ci, którzy tak uważają, mają rację. Ony_za_kare przedstawił sposób robienia konfitury, który od zawsze w dodatku niezależnie od owoców robię tak samo. I smażę 3 dni. Gęsty syrop, w którym pływają (powinny całe) owoce jest cudnym dodatkiem do herbaty (znana jest z tego po rosyjsku) - jeśli ktoś słodzi. Lub deserów. Fantastyczny jest sernik polany konfiturą. Powidła smaży się z kolei jedynie z bardzo dojrzałych, i niektóre nie wymagają cukru. Albo dodaje się go bardzo mało - to zależy od owoców. Dżem się też smaży na gęstą masę - owoce mają być w większej części rozgotowane. A marmoladę kiedyś robiło się z przetartych owoców, i sporo z nich musiało zawierać pektyny, aby całość zestaliła się do tego stopnia, żeby dało się ją kroić nożem.

Odpowiedzi (14)

berys18

Zadanych pytań: 1434

10.07.2013 10:25

pewnie różnica jest w sposobie przygotowania - jedne się smaży, do innych dodaje np. żelatynę

idealme

Zadanych pytań: 62

10.07.2013 10:34

wydaje mi się, że różnią się konsystencją, a powidła to taka odmiana dżemu ze śliwek :) ja zawsze dżemy smażę i pasteryzuję w kąpieli wodnej (nie dodaję żelatyny ani innych sztucznych rzeczy)

Anna133

Zadanych pytań: 143

10.07.2013 10:42

dżem używam do naleśników ,powidła do pieczenia , marmolada jest twarda wiec do pączków bo się nie rozpłynie .

Janina

Zadanych pytań: 159

10.07.2013 10:46

Tak, to jest róznica w sposobie wykonania. Powidła bardzo długo trzeba smażyć i odparowywać do gęstości, a dżemy się zagęszcza np.ja robię z pektyną;

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

10.07.2013 10:46

Dżem jest to przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części. Dżem przygotowuje się gotując owoce z dużą ilością cukru. W zależności od rodzaju dżemu lub/i rodzaju owoców dżemy mogą zawierać żelatynę

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

10.07.2013 10:48

dla mnie tam różnicy nie ma

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

10.07.2013 10:49

Syrop powinien mieć taką konsystencję by tworzył nitki w czasie powolnego przelewania. Do gotowego syropu dodaje się powoli wyselekcjonowane, umyte i koniecznie osuszone owoce. Jednorazowo dodaje się tyle, żeby ustało wrzenie, ale tak by temperatura syropu nie spadła zbytnio. Konfiturę mieszamy co pewien czas poprzez poruszanie kolistymi ruchami naczyniem. Jeśli zbiera się piana należy ją bardzo delikatnie usunąć. Owoce nie powinny być uszkodzone dlatego do mieszania nie używamy narzędzi a zbieranie szumowin przeprowadzamy bardzo ostrożnie. Konfitura jest gotowa gdy owoce zajmują całą objętość syropu i nie wypływają. W niektórych przepisach można znaleźć zalecenie, by gotowanie konfitur przerywać na parę godzin a następnie ponownie podgrzewać przez kilka do kilkunastu minut. Konfitury przechowujemy w małych słoikach wypełnionych gorącymi konfiturami po same brzegi. Nakrętki i brzegi słoików warto zabezpieczyć poprzez posmarowanie koniakiem.

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

10.07.2013 10:49

ja znalazłem tyle :)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

10.07.2013 11:15

Nie będę się powtarzał. Znalazłem to samo co ONY, a on udzielił wyczerpującej odpowiedzi :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

10.07.2013 11:55

Ja uważam tak jak pisze ONY

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak