Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mniam

Zadanych pytań: 87

26.07.2013 14:26

Ostatnio piekę chleb na drożdżach. Wychodzą mi w środku dość duże dziury. Wolałabym strukturę bardziej zwartą. Co robię nie tak?

Odpowiedzi (29)

pestka

Zadanych pytań: 424

26.07.2013 15:08

nie wiem , bo sama nigdy nie piekłam a mam na to ogromną ochotę

Mniam

Zadanych pytań: 87

26.07.2013 15:29

Ok. Dam mniej drożdży, a jak długo powinno rosnąć?

Renata9

Zadanych pytań: 329

26.07.2013 15:32

ja mam przepis na chleb na drozdzach na moim profilu, wiec zapraszam tam i sobie przeczytasz

idealme

Zadanych pytań: 62

26.07.2013 15:39

ja nie dodaję drożdży tylko zakwas i duuużo różnych ziaren, nigdy nie wychodzi z dziurami :)

Mniam

Zadanych pytań: 87

26.07.2013 15:51

Dziękuję bardzo za rady.

migotka28

Zadanych pytań: 20

26.07.2013 16:03

ja wiele razy piekłam drożdżowy nie przywiązując uwagi do czasu rośnięcia po prostu na oko i jescze mi się to nie zdarzyło więc nie umiem pomóc

borgia

Zadanych pytań: 89

26.07.2013 16:57

Myślę, że powinnaś po pierwszym wyrastaniu dobrze odgazować ciasto. Znaczy to, że musisz je nacisnąć, aby usunąć nadmiar zebranego powietrza. Jeżeli ciasto wyrasta Ci raz przez tą godzinę, to spróbuj po 30 minutach nacisnąć ciasto ręką, chwilkę zagnieść i wsadzić do wyrośnięcia jeszcze raz. Jeżeli ma jeszcze wyrastać w formie po tym czasie - zrób to po tej godzinie. Mąka nie ma znaczenia. Ilość drożdży w zasadzie również, bo piekę chleby od 5 do 1 dag na 50 dag mąki. A duże dziury zawsze świadczą o dużej ilości powietrza w cieście. które nie ma gdzie uciec.

Janina

Zadanych pytań: 159

26.07.2013 17:18

Właśnie prezyszło mi do głowy, że to może być powód o którym pisze @borgia, że to nie będzie powód drożdży czy mąki jak sugerowałam wcześniej, tylko sprawy rośnięcia i mieszania ciasta,. Ja ciasto zarobione zostawiam do wyrośnięcia w naczyniu przez dwa razy i mieszam, a trzeci raz wyrasta na blachach i wtedy jak urośnie do wysokości brzegów blach, to wkładam do piekarnika. Powodzenia, na pewno Ci się uda wszystko;)

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

26.07.2013 17:32

Myślę, że odgazowanie ciasta pomoże :)

Seba

Zadanych pytań: 1313

26.07.2013 17:45

może ciasto jest za bardzo wyruszane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak