Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mniam

Zadanych pytań: 87

26.07.2013 14:26

Ostatnio piekę chleb na drożdżach. Wychodzą mi w środku dość duże dziury. Wolałabym strukturę bardziej zwartą. Co robię nie tak?

Odpowiedzi (29)

Klausia

Zadanych pytań: 251

26.07.2013 17:53

Od 4 miesięcy piekę codziennie chleb więc myślę, że może warto posłuchać mojego zdania :) Jest to kwestia zbyt długiego wyrabiania, podczas tej czynności wytwarza się gluten, który w wyrabianym cieście tworzy siatkę glutenową, która powoduje zatrzymywanie dwutlenku węgla. Im dłużej się wyrabia, tym większe są te "dziury", bo więcej gazu wtłaczanego jest do środka :D

Ola1984

Zadanych pytań: 295

26.07.2013 18:03

A mnie się wydaje, że może być to kwestia za rzadkiego ciasta. Jeśli robisz je na samej wodzie, może tak się dziać. Poza tym tak, jak pisze Klaudia, ma to związek z napowietrzeniem ciasta, przez zbyt długie wyrabianie. Polecam ci mój niezawodny przepis na chleb na drożdżach i maślance z wodą pół na pół :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/247350/chleb-na-maslance-z-otrebami-i-ziarnami.html

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

26.07.2013 18:15

ja jestem nowa w pieczeniu chleba, ale zawsze trzymam się przepisu z którego korzystam, a w każdym jest że po jakimś czasie wyrastania trzeba ciasto właśnie przebić pięścią, lub jeszcze raz zarobić i uformować bochenek. Nie wiem czy to kwestia długiego wyrabiania jak pisze Klaudia, bo mam np przepis wg którego wyrabia się ciasto pół godziny ręcznie- ja testowałam ten przepis kilka razy i nie miałam problemu z bąblami. Najlepiej wypróbuj raz jedną a raz drugą wskazówkę, i wtedy będziesz miała pogląd co mogło być przyczyną

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

26.07.2013 18:29

myślę że struktura ciasta zależy od jego wyrobienia a nie od drożdży jeśli jest ciasto bardziej wyrobione to tak jest,kiedyś moja mama piekła chleb i w środku zawsze były dziurki

Róża1

Zadanych pytań: 7

26.07.2013 18:49

nie mam doświadczenia, nie piekę chleba ale chętnie poczytałam wszystkie rady, może się przydadzą w przyszłości:-)

ZEWA

Zadanych pytań: 190

26.07.2013 19:25

Ja często piekę chleb. A jeśli jest to na drożdżach to nigdy ciasta nie wyrabiam za długo i wyrabiam dwa razy. Pierwszy raz łącząc składniki a drugi po pierwszym wyrośnięciu przed włożeniem do blaszki. To, że Twoje chlebki mają duże dziury to może być ciasto przerośnięte lub nie odgazowane.

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

26.07.2013 20:04

Wydaje mi się, że dodajesz zbyt dużo drożdży

caralajna

Zadanych pytań: 435

27.07.2013 07:25

chleb, nie ważne czy na zakwasie czy na drożdżach, należy bardzo długo wyrabiać, chodzi o to aby powstało jak najwięcej glutenu; gluten tworzy siateczkę, która zatrzymuje gazy.. im dłużej wyrabiasz, tym siateczka jest gęstsza więc i dziury nie powinny być duże, nawet jak chleb rośnie pół dnia.. tak jest logicznie ;)

misia53

Zadanych pytań: 339

27.07.2013 15:00

ja bym proponowała jeszcze raz wyrobić ciasto bo to tak jest jak napisała caralajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak