Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

15.02.2014 22:12

Parę dnie temu zerkając na blog Ani pod zabawną nazwą "Galantyna" zobaczyłam Ani faworki. Dawno nie robiłam, więc zachciało mi się bardzo. A i czas temu sprzyja. Zrobiłam z własnego przepisu robionego od zawsze... choć tym razem ciasto dostało ode mnie kilka dobrych razów wałkiem - wg zaleceń Ani. Do smażenia kupiłam wyborny smalec znanej firmy mięsno- wędliniarskiej "Sokołów. Usmażyłam pierwszą partię chrustu i... wstrętne. W życiu mi takie nie wyszły - co zresztą zauważyła reszta rodziny. Postawiliśmy - s

Odpowiedzi (25)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

16.02.2014 00:16

Cieszę się, że stałam się dla Ciebie inspiracją :) Dzięki za ostrzeżenie, ja zwykle też kupuję smalec w Biedronce :)

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

16.02.2014 07:20

na faworki robi się ciasto...tak zwane bite.Jak sama nazwa mówi nalezy bić!!tak bynajmniej nas w szkole uczyli i tak mówią starzy cukiernicy.

Czyki

Zadanych pytań: 72

16.02.2014 08:34

Dziękuję za radę, nigdy nie biłam:), a smażę zawsze na oleju:)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

16.02.2014 08:37

Ja nie biję, nie słyszałem nawet o tym.

pestka

Zadanych pytań: 424

16.02.2014 08:37

smażę na oleju i ciasto biję kilka razy

Margo1

Zadanych pytań: 2141

16.02.2014 09:14

Faworki smażę na oleju , też nie biłam ,ale dzięki za rade

mirecka12

Zadanych pytań: 66

16.02.2014 09:18

ja smażę zawsze na oleju z dodatkiem smalcu swojskiego

borgia

Zadanych pytań: 89

16.02.2014 09:41

Myślę, że swojski smalec jest najlepszy - to wiem od dawna. Niestety nie mam pod ręką, a wydawało mi się, że smalec w kostce to smalec. Każdy taki sam. Aniu Twoje faworki zrobiły swoje - podziałały tak, jak miały. Nigdy nie wybijałam do tej pory ciasta, a bąble były ogromne. Tu pierwsza partia tej samej porcji w pierwszy dzień była płaska i niesmaczna. Przepis od lat ten sam, bicie mogło jedynie pomóc. Odpuściłam (nie wiem co z resztą tego smalcu zrobić), wczoraj specjalnie kupiłam inny i poszło... tradycyjnym trybem. Bąbel na bąblu. Ciasto nie takie samo, ale to samo - druga połowa. Zawsze smażę jedynie na smalcu - nie tylko dla nas są najlepsze. Wszyscy zwracają na to uwagę. Jeszcze jako ciekawostkę dodam, że wałkowałam w maszynce do makaronu, bo mi na czasie zależało. Obie części potraktowałam tak samo.

Ola1984

Zadanych pytań: 295

16.02.2014 10:11

Ja smażę na oleju, choć wiem, że są i szkoły, które mówią, że karnawałowe smakowitości należy smażyć tylko na smalcu. Co do faworków - uwielbiam takie z tysiącem bąbelków, więc ciasto obowiązkowo traktuję wałkiem :) Oto moje faworki: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/280708/faworki-z-milionem-babelkow.html

ZEWA

Zadanych pytań: 190

16.02.2014 10:41

Co do kupnego smalcu to dobrze jest go po zakupieniu przetopić, schłodzić i dopiero używać ( jak nie mieliśmy w domu swojego to moja mama tak robiła )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak