Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

PaniMISIOWA

Zadanych pytań: 1119

10.01.2014 12:50

Piekliście kiedyś bułki w domu? Ja chcę spróbować - czy macie jakieś rady?

Odpowiedzi (29)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

10.01.2014 17:02

przez pewien czas ja piekłem, przepis jest w mojej księdze

olla85

Zadanych pytań: 24

10.01.2014 17:02

Ja często piekę bułki. Więcej tych na słodko ale takie do śniadania też nie raz robiłam. Nie wiem co mogłabym poradzić, chyba po prostu żeby trzymać się przepisu, ja staram się trzymać. Jedynie co do temperatury pieczenia nie zawsze się trzymam, bo jak widzę, że podane jest np.piec w 220 czy 240 stopniach, to pukam się w głowę. Ciasta drożdżowego nie powinno się piec w temperaturze wyższej niż 180°C ( no góra w 190, zależy od piekarnika ). W wysokiej temperaturze wypiek z wierzchu zbrązowieje a w środku będzie niedopieczony. Jedynie ciasto na pizzę piecze się w wysokiej temp., to jest wyjątek.

ppaulina

Zadanych pytań: 22

10.01.2014 17:04

niestety jeszcze nie piekłam

anemon

Zadanych pytań: 163

10.01.2014 17:58

Bardzo często piekę bułki i do tego co już inni napisali dodam, że bardzo ważne, o ile nie najważniejsze jest bardzo dokładne i długie wyrobienie ciasta. I jeśli mogę sugerować, to na początek zacznij od bułek z białej mąki pszennej, bo te z razowej lub żytniej dużo trudniej się wyrabia, trzeba nabrać trochę wprawy.

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

10.01.2014 17:59

jak już ktoś pisał - ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć a potem, po uformowaniu bułeczek, też trzeba je odstawić żeby się napuszyły ładnie

Róża1

Zadanych pytań: 7

10.01.2014 18:30

nie piekłam nigdy

ZEWA

Zadanych pytań: 190

10.01.2014 20:40

ja bardzo często piekę bułki, ale ważne jest też aby nie przerosły wyrastając bo w trakcie pieczenia mogą opaść. A tak to nic trudnego, można do podstawowego przepisu dodawać to co nam się podoba i co nam smakuje. Można też kombinować z rodzajami mąk. I tak jak pisze anemon zacznij od mąki pszennej i najprostszego przepisu a potem modyfikuj i ciesz się swoimi wypiekami.

haniaa

Zadanych pytań: 74

11.01.2014 08:04

Nie piekłam takich słonych, tylko słodkie. Nic trudnego, trzeba tylko dobrze wyrobić ciasto i mieć dobre drożdże.

PaniMISIOWA

Zadanych pytań: 1119

11.01.2014 12:48

Dziękuję za wszystkie rady! Już niedługo mój debiut ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak