Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

16.01.2014 12:49

Pierwszy raz gotowałam bigos z dodatkiem suszonej śliwki i pierwszy raz słoiki mi się otwierają. Słoiki są pasteryzowane. Nigdy nie miałam takiej sytuacji i zastanawiam się czy to właśnie śliwka jest temu winna. Jak myślicie ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.01.2014 12:55

Raczej nie jest to wina śliwek. Śliwki suszone nie mają już enzymów, które byłyby odpowiedzialne za fermentację, zresztą przecież nie dodałaś śliwek na koniec, ale pewnie je dusiłać w bigosie. Raczej skłaniałabym się do tezy, że to wina nieszczelnych pokrywek lub może uszczerbionych słoików. Albo brzebi słoików były lekko natłuszczone od bigosu, wówczas też pokrywka niekoniecznie będzie szczelna.

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.01.2014 12:56

...brzegi słoików... ;)

ZEWA

Zadanych pytań: 190

16.01.2014 12:57

Zawsze robię bigos tak samo a pierwszy raz się skusiłam i dodałam śliwkę. Robiąc bigos robię większą ilość i wkładam do słoików aby mieć potem pod ręką. Już 4 słoiki poszły do kosza. Też nie mam pojęcia dlaczego.

Odpowiedzi (13)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

16.01.2014 12:54

Jeśli wszystko robiłaś tak jak zawsze, a teraz dołożyłaś tylko śliwkę, to ona musi być przyczyną, chociaż nie bardzo wiem dlaczego :)

Renata9

Zadanych pytań: 329

16.01.2014 13:01

powinnaś sprawdzić stan wieczek do słoików

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

16.01.2014 13:08

nie mam pojęcia czemu, albo śliwki, albo nakrętki... wiem tylko, że mnie by szlag trafił jakbym tyle musiał wyrzucić... :(

ZEWA

Zadanych pytań: 190

16.01.2014 13:16

Wieczka i słoiki były dobre.

berys18

Zadanych pytań: 1434

16.01.2014 13:26

nie sądzę, aby śliwki mały na to wpływ. A nakrętki miałaś nowe ,czy już używane? Może podczas poprzedniego otwierania ściskałaś je i uszkodziłaś?

ben-ka

Zadanych pytań: 459

16.01.2014 13:27

Nie sądzę,żeby śliwki były tego przyczyną.Ja bardzo często gotuję bigos z dodatkiem śliwek,a nawet dodaję trochę smażonych jak nie mam suszonych czy wędzonych i nigdy nie miałam podobnego problemu.

gosia56

Zadanych pytań: 466

16.01.2014 13:37

zawsze dodaję śliwkę suszoną do bigosu ale nigdy jeszcze nie dawałam do słoików ale myslę ze to na pewno nie wina śliwek

Magda60

Zadanych pytań: 1158

16.01.2014 13:46

ja zazwyczaj mroze bigos ,

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

16.01.2014 14:29

gotuję ze śliwką ale zawsze jak miałam nadmiar to zamrażałam na słoiki nie jestem pewna chociaż mówią że jest lepszy smak :)

ao_12

Zadanych pytań: 38

16.01.2014 14:53

@ZEWA ja zawsze robię bigos ze śliwkami, i nawet nie pasteryzuję bigosu, tylko wkładam do wyparzonych słoików gorący bigos i zakręcam. Pokrywki same mi "łapią" i bigos za każdym razem dobrze się przechowuje, moim zdaniem śliwka chyba raczej nie jest winowajczynią, pozdrawiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak