Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

25.11.2013 19:16

Pojawiło sie ostatnio pytanie o sztuczne barwniki, oczywiście wszyscy że to beee i że nie używają i tylko naturalne to ja poproszę o wskazówki jak naturalnie zabarwić masę do ciasta bo zamierzam wyczarować córci tort i mam problem z zabarwieniem masy. Interesują mnie wszystkie możliwe kolory ;)

Najlepsze odpowiedzi (3)

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

25.11.2013 21:19

Ja staram się nie używać barwników ale czasem jednak i tak używam :)

pestka

Zadanych pytań: 424

25.11.2013 19:24

żółty trochę szafranu, jagody zabarwią na granatowo,

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

25.11.2013 19:52

przy masie budyniowej masz łatwiej niż ze śmietanową ;) bo zamiast mleka dajesz sok: malinowy, truskawkowy, zielony jakiś (podobnie jak przy cieście Kubuś czy szrek) i wychodzą dość ładne kolory :)

Odpowiedzi (24)

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

25.11.2013 19:17

Zapomniałam dodać ze będzie to masa budyniowa - bo to chyba istotne.

elka72

Zadanych pytań: 15

25.11.2013 19:22

Różowy kolor możesz zrobić dodając do kremu sok z buraczków lub aronii.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

25.11.2013 19:34

maliny zabarwiają na różowo

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

25.11.2013 19:36

Różowy/czerwony-sok z buraków/aronii/malin, żółty-szafran, granatowy-sok z jagód.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

25.11.2013 19:36

można naturalnie zabarwić torty , wystarczą do tego owoce i warzywa .Wyżej już napisane jest jakich owoców użyć

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

25.11.2013 19:43

ja bym nie demonizowała - barwniki dostępne w sprzedaży są dobrze badane a do zabarwienia masy tortowej czy ciasta używa się takiego w żelu dosłownie odrobinę więc nie dajny się zwariować. Naturalne zawsze lepsze, ale nie zawsze dają taki efekt jaki chcemy uzyskać.

Renata9

Zadanych pytań: 329

25.11.2013 19:48

sokiem malinowym można zabarwić masę

Alex_M

Zadanych pytań: 119

25.11.2013 19:49

ja nie używam bo nie i już ;) nie lubię też dekorować, więc zakup takich barwników byłby wywalaniem pieniędzy ;) wiem, że nie używa się tego dużo. uważam też, że coś może być niekolorowe a pyszne. i odwrotnie. coś może być pięknie udekorowane, a w środku... żaden szał ;) robiąc kiedyś tort z masą budyniową wykorzystałam sok malinowy i budyń malinowy. masa miała piękny różowy kolor ;) może nie taki cudny (i sztuczny;) haha) jak z barwnikami, ale jak dla mnie - wystarczy :D

Malinka

Zadanych pytań: 302

25.11.2013 19:50

A ja akurat w minioną sobotę piekłam dla syna tort i do barwienia masy cukrowej użyłam barwników kupionych w sklepie. Jeszcze żyjemy, więc chyba nie są aż tak bardzo szkodliwe:)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

25.11.2013 19:54

@Malinka, od jednego razu chyba jeszcze się nikt nie przekręcił ;) ale wiadomo, że lepiej codziennie tego nie jeść. ja nie używam, bo uważam, że tyle jest niechcianej chemii w jedzeniu, że skoro mogę się obyć bez barwników, to się obywam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak