Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

31.10.2015 19:07

POMOCY! Robiłam krem do kremówek, ale zapomniałam dodać żółtek i budyń wyszedł trochę rzadszy niż zwykle. Dodałam za to więcej masła. Do masła w temperaturze pokojowej dodawałam stopniowo budyń, który był za ciepły i masa się zważyła. Masło pływa po powierzchni masy, a budyń jest rozdrobniony na milion małych fragmentów. Jak mogę to uratować? Schłodzić? Podgrzewać? Coś dodać? Proszę o pomoc.

Najlepsze odpowiedzi (3)

borgia

Zadanych pytań: 89

31.10.2015 19:58

Ja proponuję zmiksować krem blenderem. Może uda się uratować zwarzoną masę, choć będzie ona rzadka. Co do żółtek... Możesz je utrzeć w kąpieli wodnej - niestety z cukrem. I tu może zaistnieć problem, czy krem nie będzie przesłodzony. Utrzeć na puch do białości i wkręcić stopniowo do kremu. Co prawda samych żółtek nie ucieram, ale całe jajka tak i myślę, że żółtka też się da - a nawet bardziej ;). Można w takiej sytuacji powoli wkręcić do dodatkowej porcji masła, aby wyrównać słodycz. Najpierw do masła wkręcić żółtka, po czym zwarzony krem. Swoją drogą - współczuję serdecznie.

Poison1988

Zadanych pytań: 188

01.11.2015 08:46

proszę o werdykt czy się udało :) ja zawsze po prostu robię nową masę ;)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

01.11.2015 10:41

spróbuj nad gorącą wodą i dodaj troszkę żelatyny

Odpowiedzi (13)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

31.10.2015 19:27

Spróbuj ubijać nad gorącą wodną lub dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i ubijaj do połączenia składników

pestka

Zadanych pytań: 424

31.10.2015 19:44

Można utrzeć ok 50 g miękkiego masła i spróbować dodawać do niego po łyżce zważony krem , po każdym dodaniu zważonego kremu należy całość bardzo dobrze zmiksować.

halina17

Zadanych pytań: 271

31.10.2015 20:01

Mnie się bardzo rzadko zdarza , żeby krem lub masa się zważyła .Jeśli się zważy to robię tak samo jak napisała pestka i wszystko jest okej , krem lub masa jest "uratowana"

Renata9

Zadanych pytań: 329

31.10.2015 20:26

Chyba najlepiej zrobić nowy krem i po troszku dodawać tego zważonego

Klausia

Zadanych pytań: 251

31.10.2015 20:34

Miksowanie, ogrzewanie czy dodawanie gorącej wody nic dało, to się sprawdza, ale gdy masło mimo wszystko jest konsystencji stałej, a nie całkiem płynnej. To co się zmiksuje wypływa z powrotem na powierzchnię. Płynne masło zebrałam z góry by został sam budyń, to masło chłodzę to stałej konsystencji, później je będę ucierać dodając małymi porcjami zważoną masę. Mam nadzieję, że mój wymyśl zadziała :D

Iwusia

Zadanych pytań: 242

31.10.2015 21:36

Miałam kiedyś podobny problem, bo użyłam mixa do smarowania, a nie prawdziwe masło - uratowałam podgrzewając na wolnym ogniu, a później miksując chwilkę i pozostawiłam w lodowce do stężenia.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

01.11.2015 03:04

Utrzyj 50 g miękkiego masła i spróbuj dodawać do niego po łyżce zważony krem , po każdym dodaniu zważonego kremu należy całość bardzo dobrze zmiksować.

marenka

Zadanych pytań: 179

01.11.2015 08:52

mi jak się tak zrobiło to niestety ale musiałam zrobić nową masę

adelajda

Zadanych pytań: 234

01.11.2015 09:13

Najlepiej zrobić świeżą masę .

gosia56

Zadanych pytań: 466

01.11.2015 09:15

utarła bym trochę masła i dodawała powoli zwarzony krem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak