Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.10.2014 15:17

Poratujcie poradą- Szukam uparcie mąki chlebowej pszennej lub razowej chlebowej o typach 720 lub 650, ale nie ma takiej. Jedyne co znalazłam to orkiszowa 630, no i są oczywiście typy wysokie - ponad 1000, no i powszechna mąka typ 405 (nie 450) Czy ktoś z Was wie jak wymieszać ze sobą mąki/ jak dobrać proporcje z różnych typów, żeby chleb się udał. Zazwyczaj robiłam na mące pszennej pełnoziarnistej z użyciem drożdży, ale chciałam teraz podjąć próbę upieczenia na zakwasie.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Beatris

Zadanych pytań: 43

29.10.2014 12:29

Alex _M sprawdziłam dokładnie i to chyba tylko producent tak napisał na opakowaniu "Mąka pszenna do wypieku domowego chleba razowa" (dokładnie tak jest napisane na opakowaniu), bo po bliższym przyjrzeniu się tej mące stwierdzam, że to po prostu mąka pszenna razowa typ 1850:)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

29.10.2014 09:23

już zaglądam

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

29.10.2014 11:25

Ale durnowato się wkleiło, a była taka ładna tabelka

Odpowiedzi (18)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.10.2014 15:19

Nie mieszkam w Polsce więc muszę dostosować się do tego co jest tu w sklepach. Jeżeli ktoś wie gdzie można bez problemu w Niemczech kupić różne typy mąki to proszę o wskazówki :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

28.10.2014 15:49

nie ma czegoś takiego jak mąka razowa chlebowa, bo np. mąka chlebowa pszenna to typ 750. a mąka razowa to typ 2000 (inaczej pełnoziarnista) i może być razowa: pszenna żytnia, orkiszowa... ja często zamiast mąki pszennej chlebowej (750) używam typ 650, jest tania i można kupić w dyskontach. czasem kupuję mąkę w niemieckim Kauflandzie. orkiszową 630, pszenne i żytnie o typach 1050 i 1150. widziałam też, że są pełnoziarniste czyli 2000. zakwas prowadzę na pełnoziarnistej mące żytniej. jest taka do kupienia w Kauflandzie (niemieckim oczywiście, innych sklepów w Niemczech nie znam) jak już wyhodujesz zakwas to można piec chleb na różnych mąkach, także tych o niskim typie. jeśli będziesz miała jakieś pytania na temat mąk pisz do mnie na PW, chętnie pomogę :)

Klausia

Zadanych pytań: 251

28.10.2014 16:13

Dokładnie tak jak pisze Alex albo mąka ma nazwę chlebowa (typ 650, 750) albo razowa (typ 2000). Nazwa chlebowa i razowa nie występują jednocześnie. W Polsce typ 650 jest dostępny w Lidlu, a w Niemczech w Kauflandzie i możliwe, że też w Lidlu.

Klausia

Zadanych pytań: 251

28.10.2014 16:17

Co do Niemiec to sprawdź jeszcze w Edeka, Familia i Rewe, bo widziałam, ale nie pamiętam jaki typ. W Aldi nie znalazłam żadnej oprócz zwykłej pszennej typ. 405. W Penny i Netto chyba też nie ma bynajmniej u mnie.

mysza75

Zadanych pytań: 96

28.10.2014 16:51

kup pszenną mąkę typ 650 w lidlu, , albo carfurze. Podejrzewam że tak jak pisze alex Kaufland będzie miał pszenną typ 650. Na zakwasie pyszne chleby upieczesz właśnie z mąki pszennej typ 650 i do tego taniej

izapozdro

Zadanych pytań: 232

28.10.2014 17:38

o ile mi się wydaje, to widziałam mąkę o której mówisz w Kauflandzie :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.10.2014 18:50

W lidlu na pewno nie ma- tzn jest orkiszowa i pszenna pełnoziarnista. Dzięki za wytłumaczenie o tych mąkach Alex, bo ja na razie jestem świeża w tym temacie- raz robiłam zakwas ale wylałam. Stąd wypieki na drożdżach. W Edeka i Combi byłam dzisiaj i tak jak pisałam są te o wysokim typie czyli 100 wzwyż, i te 405. Do Famili pojadę w weekend może, mam nadzieję że coś tam więcej będzie. Kaufland mam w drugą stronę, ale też chyba się tam przejadę. @Alex- pytanko- jak zrobię zakwas żytni to potem mogę na nim piec chleb z mąki pszennej? Mnie to się wydaje że chleb z mąki żytniej na zakwasie żytnim to straszny kloc i do tego kwaśny? I jak to jest z tą mąką orkiszową- czy faktycznie ciężko na niej zrobić chleb?- tu orkiszowej jest tyle, że Niemcy w bonusie do każdego dania chyba kilogram dodają...

anemon

Zadanych pytań: 163

28.10.2014 19:26

Masz rację, chleb zrobiony wyłącznie z mąki żytniej będzie ciężki i gliniasty. Wiem z doświadczenia, że lepiej, łatwiej jest upiec swój pierwszy chleb z mąki pszennej. Oczywiście, że możesz na żytnim zakwasie upiec chleb z mąki pszennej, będzie pyszny.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

28.10.2014 19:30

na zakwasie żytnim możesz zrobić chleb jaki tylko chcesz :) chleb na mące żytniej 2000 na zakwasie faktycznie będzie ciężki. ale zakwas plus mąka 405 - będzie fajny lekki chlebek :) na orkiszowej tez się da :)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

28.10.2014 20:23

ja swego czasu robiłem chleb na mące żurkowej. Jest ona dość popularna w sklepach, a normalnie jest to mąka żytnia 1400

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak