Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

28.10.2014 15:17

Poratujcie poradą- Szukam uparcie mąki chlebowej pszennej lub razowej chlebowej o typach 720 lub 650, ale nie ma takiej. Jedyne co znalazłam to orkiszowa 630, no i są oczywiście typy wysokie - ponad 1000, no i powszechna mąka typ 405 (nie 450) Czy ktoś z Was wie jak wymieszać ze sobą mąki/ jak dobrać proporcje z różnych typów, żeby chleb się udał. Zazwyczaj robiłam na mące pszennej pełnoziarnistej z użyciem drożdży, ale chciałam teraz podjąć próbę upieczenia na zakwasie.

Odpowiedzi (18)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

29.10.2014 06:29

@pacpaw wybawco- ja tu mam w spiżarce zapas żurkowej chyba na 100 lat, więc już myślałam czy nie przerobić jej na chleb :) jak mówisz że jest ok to spróbuję :))) Jeszcze raz dzięki wszystkim za wskazówki :) Zabieram się do zrobienia zakwasu dzisiaj :)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

29.10.2014 08:56

warto poczytać dobre rady

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.10.2014 09:13

nie wiem jak często sprawdzasz skrzynkę, więc tutaj napiszę, że wysłałam do Ciebie PW :)

Beatris

Zadanych pytań: 43

29.10.2014 10:24

Alex_M oczywiście, że jest mąka chlebowa razowa... Dzisiaj w sklepie (w Polsce w osiedlowym Lewiatanie) widziałam "mąkę pszenną chlebową razową" (niestety nie wiem jaki to był typ, sprawdzę następnym razem), zwykła pszenna chlebowa też jest :) Myślę, że można użyć każdego rodzaju mąki do wypieku chleba, ja często używam nawet mąki tortowej i chlebek wychodzi pyszny... Im wyższy typ mąki, tym chlebek wychodzi cięższy, bardziej zbity (tak mi się wydaje)... Ale to dotyczy chleba pieczonego na drożdżach, na zakwasie jeszcze nie robiłam, więc o takim chlebie się nie wypowiem...

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

29.10.2014 11:24

Znalazłam taki wykaz Mąka żytnia najbardziej popularne typy to typ 2000 oraz typ 720, choć występują również inne przedstawione poniżej: typ 500 typ 720 – jasna chlebowa typ 1150 typ 1400 typ 2000 – razowa Mąka pszenna typ 450, 480 – tortowa typ 500, 550 – luksusowa, chlebowa typ 650 – chlebowa typ 750 – chlebowa typ 1400 – sitkowa typ 1850 – graham typ 2000 – razowa Mąka orkiszowa razowa typ 2000 jasna np. typ 630

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.10.2014 12:12

Beatris, wg Polskich Norm nie ma ;) a jak sobie producent nazwał to jego broszka ;) tu cytat z wiki "Podstawowy podział mąki na typy podają Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna oraz PN-A-74032: 2002 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia. Oprócz Polskich Norm mogą istnieć normy lub specyfikacje zakładowe, w których producenci mąki mogą ustalać swoje typy mąki, np. mąka pszenna typ 500 lub typ 850, które zostały wykluczone z obecnej Polskiej Normy." dla mnie więc mąką chlebową nigdy nie będzie razowa ;) bo "typ 750: chlebowa" ;) a chleb z każdej mąki można zrobić, ale z różnym skutkiem ;)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

29.10.2014 15:32

nie możesz znaleźć typu 750 chlebowej, bo w Niemczech są inne oznaczenia, mąka pszenna tortowa/luksusowa to 405 i 550 do bułek i słodkich wypieków, chlebowa to 812 i 1050, razowe i pełnoziarniste to 1600 i 1700; Polecam użyć na początek 812 lub 1050 wymieszaną pół na pół np. z 550; z zakwasu zytniego tak mozna zrobic chleb pszenny, wystarczy dzień wczesniej 2 łyżki zakwsu zytniego dokarmić mąką pszenną, wtedy nie będzie taki kwaśny;

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

29.10.2014 15:36

Jeśli dobrze znasz niemiecki to prosze poczytaj sobie tutaj http://de.wikipedia.org/wiki/Mehl , wyjaśnione są typy mąk i zawartość popiołu, potem dopiero możesz je porównywać do polskich oznaczeń i odpowiedników;

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak