Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

23.07.2013 00:01

Posiadacie przepis na chleb, który smakiem, zapachem, wyglądem przypomniałby do złudzenia sklepowy? Ważne, by wyrastał na drożdżach, bo zakwasu jeszcze nie mam. Piekę już od prawie 4 miesięcy chleb i znudził mi się ten smak, brakuje mi tego innego posmaku bardziej kwaskowego, wyraźnego.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Konczi

Zadanych pytań: 632

23.07.2013 06:52

hmmm ja mam przepis na jeden chlebek który pieczemy bo uwielbiamy `ale toteż nie ten sklepowy smak

anemon

Zadanych pytań: 163

23.07.2013 06:49

Bardziej kwaskowy smak chleba uzyskasz zastępując w swoim sprawdzonym przepisie część mąki pszennej mąką żytnią razową. Na początek dodaj tej żytniej niewiele np. jeśli pieczesz chleb z 1/2 kg mąki pszennej, to daj 100 g żytniej i 400 g pszennej. Pamiętaj, że do chleba z mąką razową musisz też nieco zwiększyć ilość wody.

smakoszek

Zadanych pytań: 484

23.07.2013 07:57

Część wody można zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką,świetnie smakuje i jest wilgotniejszy:)

Odpowiedzi (19)

Mniam

Zadanych pytań: 87

23.07.2013 00:17

Ja dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba. Zaczęłam właśnie od tego na drożdżach. Może spróbuj użyć mąki żytniej albo czas zacząć robić chleb na zakwasie :)

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

23.07.2013 05:49

niestety nie posiadam takiego przepisu i też szukam

Janina

Zadanych pytań: 159

23.07.2013 06:31

Nie mam takiego przepisu, ale popytam;)

adelajda

Zadanych pytań: 234

23.07.2013 06:50

nie posiadam przepisu takiego żeby smakował jak kupny

Janina

Zadanych pytań: 159

23.07.2013 07:15

Ja piekę chleb od dawna, robię różne smaki, bo to normalne i dodaję mąke żytnią razową bo to podstawa dobrego smaku chleba, ale taki jak w sklepowy nie jest

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

23.07.2013 07:18

niestety nie posiadam

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.07.2013 07:39

ja czasami, kiedy nie mam zakwasu i piekę na drożdżach, dolewam do wody trochę rzadkiego żurku z butelki :) nadaje odrobinę właśnie tego smaku zakwasu :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

23.07.2013 07:51

Ja jeszcze sama w domu nie piekłam chleba , może kiedyś się odważę:)

kasienka23

Zadanych pytań: 512

23.07.2013 07:53

taki wyrazisty lekko kwaśny chleb to tylko na zakwasie :) polecam!

2milutka

Zadanych pytań: 134

23.07.2013 07:53

niestety nie pomogę bo nie mam takiego przepisu:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak