Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

23.07.2013 00:01

Posiadacie przepis na chleb, który smakiem, zapachem, wyglądem przypomniałby do złudzenia sklepowy? Ważne, by wyrastał na drożdżach, bo zakwasu jeszcze nie mam. Piekę już od prawie 4 miesięcy chleb i znudził mi się ten smak, brakuje mi tego innego posmaku bardziej kwaskowego, wyraźnego.

Odpowiedzi (19)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

23.07.2013 08:01

u mnie w domu specjalistką od chleba zawsze była żona, więc nie pomogę :)

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

23.07.2013 08:03

niestety nie posiadam, ale sama chciałabym mieć taki przepis

malina

Zadanych pytań: 4

23.07.2013 08:08

niestety chleba jeszcze nie piekłam , na razie korzystam z przepisów

borgia

Zadanych pytań: 89

23.07.2013 08:11

Chleb sama od siebie możesz również zakwasić octem winnym lub sokiem z cytryny, dodając mniej więcej łyżkę na 50 dag mąki. Smutna wiadomość to taka, że w domowych warunkach identycznego jaz ze sklepu nie otrzymasz. Znaczy mam na myśli piekarnię - podejrzewam, że wszystko ma na to wpływ. I czas rośnięcia, i temperatura, no i najważniejsze piec. Zakwas pomaga bardzo, a taki chleb pachnie niemal tak samo. Jednak i tu identyczny nie będzie. A nie bój się zakwasić chleba w ten sposób - robiłam tak, a przy jednym robię stale - bo taki mam przepis.

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.07.2013 08:56

@borgia, masz rację :) ja też mam przepisy na chleb z octem winnym, jabłkowym, a nawet z balsamico :)

pestka

Zadanych pytań: 424

23.07.2013 09:04

nie piekłam jeszcze chleba , nie znam odpowiedniego przepisu i dlatego się nie odważyłam

Renata9

Zadanych pytań: 329

23.07.2013 09:13

ja dotychczas pieklam chleb tylko na drozdzach

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.07.2013 09:30

Klaudio, koniecznie wyhoduj zakwas :) chleby na nim wychodzą wspaniałe :) zerknij na przepisy na chleb w mojej księdze, może któryś przypadnie Ci do gustu :)

Klausia

Zadanych pytań: 251

23.07.2013 13:38

Dziękuję Wam bardzo za cenne rady :) Nawet te, które niewiele pomogły, ale pozwoliły przekonać się, że tak już po prostu jest, a nie dlatego, że to ja coś źle robię :) Jeszcze raz wielkie dzięki :) W razie czego czekam na info :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak