Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

15.06.2013 12:55

Przeglądając przepisy zauważyłam, że wiele osób dodając przepis ogranicza się dosłownie w opisie przygotowania do jednego zdania. Przecież robiąc np. babkę można rozwinąć opis a nie napisać : wszystko utrzeć i upiec ( i jest podany tylko czas i temperatura . Czy według Was takie przepisy są okey, czy tylko nabicie punktów ?

Odpowiedzi (25)

Babciagramolka

Zadanych pytań: 179

16.06.2013 09:23

Ja mam sposób na pisanie tak by przepis był zrozumiały nawet dla kompletnego laika. Staram sie pisać tak jak bym tłumaczyła co trzeba zrobić swoim wnukom .Zakładam że ktoś kto ma danie zrobić nie umie kompletnie gotować. Ja np jestem beztalenciem w pieczeniu i przepisy na ciasta niektórych osób są dla mnie czarną magią .Nigdy bym sie nie odwarzyła nic z nich upiec - a trochę lat w kuchni spędziłam - to co ma powiedziec nowicjusz. Zgadzam sie z poprzednikami - nabijanie punktów i tyle.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

16.06.2013 12:31

A ja lubie krótkie opisy. Owszem przepis powinien być opisany dokładnie ale tam gdzie jest taka koniecznosć. Nie lubie czytać przepisów z koszmarnie długimi (sztucznie naciaganymi) opisami. Wolę krótko, zwięźle i na temat. Jeśli opis "wrzucic wszystko i wymieszać" wystarczy żeby można było z niego skorzystać to dla mnie jest OK.

jozefinach

Zadanych pytań: 68

16.06.2013 13:16

DS na koniec weryfikuje wszystkie przepisy i jeśli uważa, że się nie nadają to je usuwa. Poza tym zawsze można taki przepis, gdzie brakuje części opisu zgłosić do usunięcia.

chrupnij-sobie.pl

Zadanych pytań: 94

16.06.2013 13:39

nasze potrawy których przepisy tutaj umieszczamy i ich wykonanie to dla nas "pestka" ale rzeczywiście macie rację dla niektórych to może być czarna magia.! Będę się bardziej starać jasno opisywać. Chciałabym, żeby podana przeze mnie potrawa smakowała a nie przysporzyła kłopotu podczas wykonania.

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

17.07.2013 17:33

dobry opis to podstawa przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak