Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Monika37

Zadanych pytań: 40

23.11.2013 23:29

Przeglądałam sobie ciasta w internecie ogólnie i znalazłam mnóstwo przepisów tego typu:gotowe ciasto francuskie, opakowanie gotowego kremu do karpatki, zrobić ciasto. Podałam w skrócie, co sądzicie o osobach i ich przepisach moim zdaniem nie powinny być dopuszczone do publikacji

Najlepsze odpowiedzi (3)

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

24.11.2013 08:44

1. Sposób wykonania powinien być czytelny i jasny. 2. Nie przeszkadza mi to , że ciasto francuskie jest gotowcem i tak trzeba włożyć trochę pracy by upichcić coś z nim :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

24.11.2013 00:26

wszystko zależy od regulaminu i skoro regulamin na to pozwala to nie widzę w tym nic złego, zawsze mamy możliwość wyszukać inny przepis bez użycia półfabrykatów

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

24.11.2013 14:32

Jesli ktoś używa półproduktów nie uważam tego za przestępstwo.Nie każdy potrafi zrobic np ciasto francuskie ,czy parzone .Jeśli nie kombinuje i pisze wprost jakiego półproduktu użył to dla mnie ok. Nie czepisjmy się tych którzy nie są aż tak zaawansowani w kuchni

Odpowiedzi (18)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

23.11.2013 23:34

Przepisy powinny być bardziej rozpisane, a nie tylko podawane skróty, nawet gdyby miało się używać do ciast półproduktów.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

23.11.2013 23:59

Wszystko zależy od regulaminu danego serwisu. W jednym jest całkowita "wolna amerykanka" i można dodawać wszystko co się żywnie podoba, a na innym wymagane są szczegółowo opisane przepisy :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

24.11.2013 00:01

Fotoviderek ma rację. zależy od tego jaki obowiązuje w danym serwisie regulamin. a na blogach... tam już w ogóle można wrzucać byle co i byle jak ;)

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

24.11.2013 00:13

Wszystko zależy od regulaminu serwisu

norweska20

Zadanych pytań: 400

24.11.2013 00:14

co do ciast z opakowań..próbuje i nie uważam tego za coś złego..tzw. ciasta z pudełek też wymagają pracy- też trzeba włożyć w to wysiłek- dokupić składniki i tak samo upiec- nieraz krem osobno i ciasto osobno..na pewno wychodzą cenowo o wiele drożej niż tradycyjne ciasto bo za samo opakowanie np. kopca kreta płacimy 7 zł plus składniki które trzeba dodać wychodzi około 20zl...a co do walorów smakowych-wiadomo że co domowe to domowe:)

Noruas

Zadanych pytań: 232

24.11.2013 00:28

każdy ma inny poziom zdolności kulinarnych, sama nie mam czasu robić ciasto francuskie, nie ma też sensu by za każdym razem to opisywać. Jak ktoś nie umie- weźmie cały przepis, jak umie- zmodyfikuje, dla mnie nie ma problemu.

Renata9

Zadanych pytań: 329

24.11.2013 08:11

co do ciasta francuskiego to owszem może być wg mnie gotowe, ale reszta powinna być według własnego pomysłu i samodzielnie wykonana

Ola1984

Zadanych pytań: 295

24.11.2013 08:33

Ja uważam, że sposób wykonania powinien być jasny i czytelny. To co dla mnie wydaje się oczywiste niekoniecznie może być oczywiste dla czytelnika. A jeśli w ogóle chodzi o stosowanie gotowców, to jestem absolutnym przeciwnikiem (wyjątkiem jest jednak ciasto francuskie, którego zrobienie wymaga czasy, więc czasem sięgam po gotowe), wychodzę jednak z założenia, że jeśli mogę coś zrobić sama i będzie lepiej smakować, po co stosować chemię?

Kuchenka

Zadanych pytań: 202

24.11.2013 09:09

ja też myślę jak ty

gosia56

Zadanych pytań: 466

24.11.2013 09:24

na pewno może być ale musiałby być dobrze rozpisany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak