Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

13.08.2013 13:23

Przygotowuję obiad na 10 osób i nie mam pomysłu, co mogłabym zaserwować. Przeraża mnie ta ilość gości, a raczej czas, spędzony w kuchni nad obiadem... Co mogę zrobić, by nie gotować cały dzień? :) A co mogę przygotować ewentualnie dzień wcześniej, żeby zaoszczędzić czas w dzień imprezy? :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

erym

Zadanych pytań: 24

13.08.2013 13:25

moze rosol i kotlety. takie proste i raczej klopotu nie powinno byc. albo pieczone mieso.

Mniam

Zadanych pytań: 87

13.08.2013 13:30

Upiekłabym mięso razem z warzywami w piekarniku.

msmors

Zadanych pytań: 91

13.08.2013 13:38

ja też będę miała w czwartek na obiedzie ok 10 osób. I już myślę co by tu ugotować. :-)

Odpowiedzi (16)

malinowepocalunki

Zadanych pytań: 16

13.08.2013 13:39

U mnie sprawdzają się kotlety schabowe ala pizza. Smażę je nawet kilka dni wcześniej, mrożę wszystkie oddzielnie w woreczkach. W dzień imprezy wyjmuję i odmrażam, wykładam na blachę smaruję sosem pomidorowym, lub keczupem, na to idą podsmażone pieczarki, papryka, cebula no i tarty ser. Zapiekam i gotowe. Lub pieczeń z mięsa mielonego z dodatkami w środku. Można tak samo odgrzać i nikt nie poczuje różnicy. Na zupę klasycznie rosół, nie ma problemów, bo zazwyczaj każdy lubi.

bietka

Zadanych pytań: 563

13.08.2013 13:39

10 osób i macie problem? ja codziennie gotuję obiad z dwóch dań dla 8 osób, a w święta i inne uroczystości to mam 30 osób :)

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

13.08.2013 13:41

Elżbieto - podziel się swoim doświadczeniem :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

13.08.2013 13:52

ja jak mam większą ilość gości na obiedzie to przygotowuję dzień wcześniej sobie mięso typu schabowe,zrazy,kurczak,następnego dnia układam wszystko w naczyniu żaroodpornym i podgrzewam w piekarniku ewentualnie jak robię devolaile to smażę przed samym podaniem tylko zostają do ugotowania ziemniaki lub frytki które niestety trzeba ugotować lub upiec na bieżąco

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

13.08.2013 13:54

a taka ilość gości to mnie nie przeraża kiedyś miałam na co dzień rodzinę 9-cio osobową jak mieszkałam u mamy także teraz jak mam gości to mam podobnie jak Elżbieta Sobejko to dopiero trzeba się napracować :)

joanna30

Zadanych pytań: 50

13.08.2013 13:54

Możesz upiec np schab lub roladę schabową. Wystarczy przygotować ją dzień wcześniej a upiec w dzień przyjęcia. Do tego ziemniaczki i jakaś sałatka. Zupę też możesz ugotować dzień wcześniej. Moze to być zupa krem np. z pora lub kalafiora. Do tego pyszne ciasto na deser i goście powinni byc zadowoleni :) A Ty nie spędzisz duzo czasu w kuchni w dniu przyjęcia :)

Konczi

Zadanych pytań: 632

13.08.2013 13:59

zrób rosół i do tego roladki z indyka np do tego suróweczki i jest pysznie

bietka

Zadanych pytań: 563

13.08.2013 14:02

na obiad to na pewno trzeba zrobić jakąś zupkę i drugie danie, na pierwsze proponuję tradycyjny rosołek (ja robię z kaczki ze swojskim makaronem )a na drugie mogą być ziemniaczki z jakimś mięskiem albo jakieś roladki ze schabu, albo kotlety z piersi z kurczaka, albo nawet upiec jakieś mięsko w całości i potem kroić na 10 osób to nie jest aż tak dużo i można robić jakieś mięsko które wymaga więcej zachodu, albo można sobie zrobić dzień wcześniej, a po obiedzie koniecznie jakiś deser, teraz sa na czasie maliny a więc polecam

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

13.08.2013 14:05

Dziękuję za wszystkie porady! Dobrze jest się od Was uczyć :)

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

13.08.2013 15:15

to co Gosiu proponujesz?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak