Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

25.10.2014 17:55

przyprawa kontrowersyjna -kminek- przez większość nie lubiana z tego co wiem a czy Wy używacie w kuchni kminku jeżeli tak to do czego oczywiście po za kiszoną kapustą i jaki mielony czy w ziarenkach ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

26.10.2014 12:01

Ja od dzieciństwa byłam do niego przyzwyczajona, bo w kuchni mojej Mamy był częstą przyprawą :) Moj Tato z kolei robić w weekendy na śniadanie pyszny twarożek z kminkiem i mieloną papryką - do dziś go uwielbiam :) Używam bardzo dużo, najwięcej jednak mielonego (do sałatek, zup, sosów, zapiekanek, makaronu), do kapusty wolę ziarenka (do kiszenia, do bigosu czy do zasmażanej słodkiej i kwaśnej) - sporo używam kruszonego/siekanego (kupuję w Czechach Kmín drcený - w Polsce go nie spotkałam, ale Czechy to bardzo kminkowy kraj) - uwielbiam smażony ser domowy z kminkiem (ziarenka), robię domowy żółty ser z siekanym kminkiem, pasty z mielonym, do gulaszu dodaję mielony lub siekany, do kiszenia ogórków i sałatek marynowanych daję najczęściej całe ziarenka, a do chleba każdy rodzaj - tylko do posypywania używam wyłącznie całych nasionek, a do środka różnie. Mama robiła słone kminkowe kruche ciasteczka (najczęściej zimą) i uwielbiamy je do dziś. Mąż był antykminkowy przez pierwsze 4 lata naszego wspólnego życia, do czasu, kiedy nie zamieszkał na ponad pół roku w Czechach - tam się tak nauczył, że zaczął się sam dopominać o kminek, a do tej pory krzywił się, więc przemycałam mu mielony w potrawach ;) Tam w zupach jest go mnóstwo (kminkowa, czosnkowa, kartoflanka), w chlebie jeszcze więcej, a i w surówkach go nie brakuje ;) Moje smaki :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

26.10.2014 10:35

do kapuśniaku dodaję kminek i bardzo go lubię, do chleba pieczenia

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

26.10.2014 10:33

bardzo lubię kminek i nie przeszkadza mi on w potrawach ale kapustę kiszoną wolę z ziarenkami kopru , a używam go do serka smażonego i nieraz dodaję do marynaty do mięs lubię też przegryzać nieraz ziarenka :)

Odpowiedzi (26)

norweska20

Zadanych pytań: 400

25.10.2014 18:17

no ja niestety nie znoszę kminku- więc omijam ją szerokim łukiem

pestka

Zadanych pytań: 424

25.10.2014 18:20

bardzo lubię kminek, można go dodać do marynat ( mielony ) , do mięsa baraniego, do kapuśniaku, do ćwikły - w ziarenkach

Alex_M

Zadanych pytań: 119

25.10.2014 19:18

a ja lubię kminek :) oprócz dań z kapusty dodaję go do chleba żytniego :) wybieram kminek w całości :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

25.10.2014 19:38

Bardzo lubimy kminek ostatnio robiłam ryż z kminkiem całym a mielony dodaję do potraw z dynią zup,pierogów i do sałatki z buraczków,.

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

25.10.2014 19:53

ja posypuję nim bułeczki drożdżowe albo bagietki czy chleb

asiczekz

Zadanych pytań: 6

25.10.2014 20:11

Ogólnie nie przepadamy, ale w pieczywie da się przeżyć

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

25.10.2014 20:25

Nie przepadam za kminkiem i dodaję go tylko do kapuśniaku

gosia1988

Zadanych pytań: 526

25.10.2014 20:30

nie lubię kminku, więc nie dodaję go do potraw

migotka28

Zadanych pytań: 20

25.10.2014 20:30

ja nie lubie ale musze kiedyś co zrobic może jednak mi zasmakuje bo juz dawno nie miałam jego posmaku w ustach, spotykam dużo przepisów na pieczywo z kminkiem

Hrabina w kuchni

Zadanych pytań: 6

25.10.2014 20:40

Też nie lubię kminku, myślałam że jestem jakaś dziwna :) Kiedy mój teść czyni mi uwagi, że "jak mogę robić bigos bez kminku".Na szczęście nie mieszkamy razem...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak