Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

26.06.2015 08:29

Pytanie do osob z doswiadczeniem w samodzielnym pieczeniu chlebow i bulek, na drozdzach i na zakwasie Ciasto na chleb- od czego to zalezy, te jedne ciasta na chleb sa luzne i piecze sie je w keksowce, a inne sa mniej 'wodniste' i formuje sie z nich bochenki do wyrastania. Ja ciagle testuje przepisy od innych, bardziej doswiadczonych i tez sama chcialabym juz piec, bez sciagi, ale nie bardzo rozumiem te tajniki skladnikow na ciasto. Raz maka typ 2000 raz mniejsza, to zas zakwasu raz 150 ml raz pol szklanki. Jest jakis wzor, ze na okreslona ilosc maki trzeba uzyc okreslona ilosc wody i zakwasu?

Odpowiedzi (11)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

26.06.2015 18:39

Volkorn to pelnoziarniste, tak sobie to wytlumaczylam, ja ich nie kupuje. Zytnia biore 1150 lub 997- ale tylko na zakwas. Tzn do dzisiaj. Wlasnie zrobilam zaczyn z zytniego zakwasu, mam swiezutka serwatke z mleka prosto od krowy, wiec jutro robie zytni na serwatce. Jak sie uda to dodam przepis :) A drugi testowa, pszenno- zytni, na zytnim zakwasie ale z pszennej chlebowej- ten jest 'na gesto', jestem strasznie ciekawa jak sie uda. Zakwas jest dosc mocny, wiec po cichu licze ze sie uda ;P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak