Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

09.01.2016 21:13

Pytanie do tych, ktorzy robili sami wedline suszona, tzw. z ponczochy. Czy po ususzeniu ma wyjsc twarda czy jest miekka? Ja niedawno robilam i wyszla twarda jak dla mnie. Ciezko bylo ja pokroic a nie mam krajalnicy.

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

11.01.2016 10:22

robiłam i po wysuszeniu jest twarda, kroje ją tylko maszynką do chleba

Mniam

Zadanych pytań: 87

10.01.2016 14:41

Tego rodzaju wędlina jest twardsza. Pokroisz ją nożem, ale w bardzo cienkie paski.

Beatris

Zadanych pytań: 43

10.01.2016 15:23

Taką wędlinę trzeba kroić w bardzo cieniutkie plasterki i wtedy smakuje wybornie:) Zobacz jak są krojone wędliny długo dojrzewające, które kupisz w sklepie... Też są krojone bardzo, bardzo cieniutko, tak cienko, że czasami trudno oddzielić jeden plasterek od drugiego...

Odpowiedzi (25)

Konczi

Zadanych pytań: 632

10.01.2016 08:47

sama nie robiłam ale robili moi znajomi i też była bardzooo twarda, to jedyna ich próba

Habibi

Zadanych pytań: 690

10.01.2016 09:08

Ja robiłam kilka razy i dużo zależy od jakości oraz gatunku mięsa. Zawsze "skórka" będzie twardsza, bo ta zewnętrzna warstwa długo schnie. Ale wnętrze Wędliny tylko raz wyszło mi twarde, kiedy podczas lezakowania w soli zapomniałam o przestrzeganiu czasu i przetrzymałam mięsko o kilka godzin za długo. Niestety moim zdaniem nie da się tego dopilnować czasowo, bo kawałki mięsa mają przecież różną wielkość (długość i grubość przy tej samej wadze!). Sól wyciąga z mięsa wodę, więc czym cieńszy kawałek, tym szybciej to nastąpi. Wszystko trzeba robić na czuja, a z pewnością za każdym kolejnym razem jest już łatwiej, bo ma się jakieś doświadczenie :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

10.01.2016 09:52

nie robiłam ale jadłam, wyszła dużo twardsza niż podobna ze sklepu

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

10.01.2016 09:54

ja robiłam, pierwsza wyszła zbyt twarda, kolejne były znacznie lepsze, gdyż krócej trzymałam je w soli

2milutka

Zadanych pytań: 134

10.01.2016 10:07

niestety taka jest...twarda...no normalne

gosia56

Zadanych pytań: 466

10.01.2016 10:38

myślę ze taka zawsze wychodzi twarda

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

10.01.2016 11:11

wolę nieeksperymentować

Ola1984

Zadanych pytań: 295

10.01.2016 11:40

Robię od lat schab w ten sposób, tak to raczej twardsza wędlina, przy suszeniu mięso traci wodę - polecam kroić ją ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki. Tak smakuje najlepiej.

marenka

Zadanych pytań: 179

10.01.2016 11:54

zawsze wychodzi twarda

Madzik239

Zadanych pytań: 15

10.01.2016 12:06

Ja nie suszyłam,ale robiłam samaszynkę (wędzenie + pieczenie w piekarniku). Nie ma sobie równej..i może leżećw lodówce dwa tygodnii jest tak samo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak