Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

17.09.2013 20:19

Robiąc oliwy/oleje smakowe czytałem, że dodatki powinno zalewać się gorącą oliwą/olejem. Wiecie może dlaczego?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.09.2013 20:31

Ja robiłam czosnkową z rozmarynem i drugą z papryczkami chili ale zalewałam letnią oliwą

ben-ka

Zadanych pytań: 459

17.09.2013 20:40

Pewnie dlatego by wydobyć aromat wszystkich dodatków jakie dodajesz czy to zioła czy papryka pod wpływem ciepła oddają swój zapach.

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

18.09.2013 09:15

tak robię dużo ziół aby powstał aromat

Odpowiedzi (16)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

17.09.2013 20:21

Nie robiłam sama oliwy czy oleju na dodatek smakowe , nie słyszałam aby zalewało się gorąca wodą ?

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

17.09.2013 20:22

przyznam szczerze ze ja tak nie robię :)

Janina

Zadanych pytań: 159

17.09.2013 20:23

Nigdy nie robiłąm i nie znam sposobu wykonania;)

berys18

Zadanych pytań: 1434

17.09.2013 20:23

kiedyś zalałam ostre papryczki zimną oliwą i żadnego smaku nie było. Byż możę gorąca jest po to, by np. papryczki puściły sok

Izabela9

Zadanych pytań: 25

17.09.2013 20:24

Ja zalewam ciepłą ale nie gorącą, robi się tak ponoć dlatego że pod wpływem ciepła zioła puszczą więcej aromatu.

gosia56

Zadanych pytań: 466

17.09.2013 20:24

własciwie to juz parę razy chciałam zrobić olej smakowy dziękuję za radę

Klausia

Zadanych pytań: 251

17.09.2013 20:27

Zalewa się gorącą oliwą w celu wyzwolenie aromatu i smaku przez dodatek, który umieszczamy :)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

17.09.2013 20:28

a ja zalewam zimną. Zawsze bałem się podgrzewać, aby nie tracić niepotrzebnie właściwości oliwy. Następnym razem zaleje podgrzaną :o)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

17.09.2013 21:10

dokładnie tak jak piszą dziewczyny :) żeby dodatki oddały swój aromat :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

17.09.2013 21:15

np ząbki czosnku zalane wrzącym olejem blanszują się, tracą enzymy odpowiedzialne za fermentację... a zdarzało mi się, że świeży czosnek zalany zimnym olejem fermentował mi niestety :/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak