Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

marcia7

Zadanych pytań: 166

09.02.2016 19:26

robicie własny zakwas na żurek, macie jakieś wskazówki?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Damiano

Zadanych pytań: 0

11.02.2016 18:42

jeszcze nie robiłem zakwasu

msmariusz

Zadanych pytań: 363

11.02.2016 08:55

raczej kupuje gotowy,

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

10.02.2016 09:34

zakwasu na żurek jeszcze nie robiłam, zawsze kupuję

Odpowiedzi (31)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

09.02.2016 19:29

Najważniejszy na pewno jest odpowiedni chleb żytni na zakwasie, z którego robi się zakwas. Musi być prawdziwy, naturalny.

Janina

Zadanych pytań: 159

09.02.2016 19:45

Robię na płatkach owsianych plus mąka pszenna i ząbki czosnku. :))

Habibi

Zadanych pytań: 690

09.02.2016 19:53

Ja przygotowuję zakwas z mąki żytniej, owsianej, pszennej ... czasami z jasnej drobno mielonej, innym razem z pełnoziarnistej... wyparzam słoik wrzątkiem z czajnika, co zapobiega pleśnieniu, używam świeżej mąki, nie daję jej też zbyt dużo w stosunku do samej wody, bo żurek potrafi wyjść gorzkawy... dodaję ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Codziennie potrząsam słoikiem przynajmniej 1-2 razy. Kiedy fermentacja ustaje, przechowuję zakwas w lodówce.

Madzai

Zadanych pytań: 7

09.02.2016 20:06

Czasem robię, jak zostaje mi ok 50 ml w słoiczku dosypuję mąkę na zakwas ok. 2 łyżki, dodaję czosnek i zakręcam :) czeka aż sobie przypomnę. Polecam, bo swojski jest pyszny !

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

09.02.2016 20:37

przyznam się, że jeszcze sama nie robiłam

gosia56

Zadanych pytań: 466

09.02.2016 20:39

ja robię z mąki zytniej . Makę mieszam z letnią przegotowaną wodą rozczyn musi być gęsty .Zostawiam w ciepłym na dwa dni mieszam parę razy dzień wczesniej przed gotowaniem rozrzedzam wodą .

Alex_M

Zadanych pytań: 119

09.02.2016 21:05

robię z mąki żytniej. gdy potrzebuję na szybko to dodaję łyżeczkę zakwasu chlebowego :)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

09.02.2016 21:21

Robię zakwas na mące żytniej z dodatkiem czosnku.

pestka

Zadanych pytań: 424

09.02.2016 21:30

robię z mąki pszennej i płatków owsianych lub z mąki żytniej

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

09.02.2016 22:15

Ja robię zawsze z mąki żytniej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak