Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

09.11.2014 10:01

Robię zakwaś z maki żytniej 1150, na chleb, zaczęłam 5ego listopada, i codziennie o tej samej porze jest dokarmiany, ma dolewaną wodę, letnią, przegotowaną i jak narazie pachnie trochę zakwasem, ale żeby tam jakieś spienienie było, to już gorzej. Bombelki są ale bardzo drobne. Wstawiłam go wczoraj nawet do miski z ciepłą wodą (nie wrzątkiem), żeby sprawdzić czy go to pobudzi, dziś przez noc stał obok włączonego kaloryfera- nie żeby sauna od razu, ale miał ciepło- i nic. Czy ten zakwas można jakoś podkręcić? Czy on nadaje się wogóle do pieczenia chleba? Dodam, że normalnie stał w kuchennej szafce, nad kuchenką.

Odpowiedzi (18)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

09.11.2014 18:21

a dużo go dokarmiasz? może zbyt wiele pokarmu ma i nie jest w stanie wszystkiego przerobić?

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

09.11.2014 19:20

Ja też niedawno nastawiłam zakwas i narazie bardzo pomału pracuje, daj mu jeszcze kilka dni bo pierwszy zawsze dłużej się rozkręca, jak już ruszy to będziesz mogła piec. Zawsze do pierwszych chlebów możesz dodać też troche drożdży.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

09.11.2014 21:07

Sama mam ochotę na chlebek na zakwasie i Wasze rady są dla mnie cenne(będę robiła zakwas pierwszy raz),Do tej pory piekę na drożdżach:)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

10.11.2014 08:20

@pacpaw- 5ego listopada zaczęłam, dokarmiany jest raz dziennie.

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

10.11.2014 08:33

Dwa pokoje z kuchnią , ale drożdże dodaje się do ciasta chlebowego nie do zakwasu :) zakwas zazwyczaj rosnie 3-5 godziny po dokarmieniu,mówi sie że buzuje, potem opada i sie uspokaja, więc jak są malutkie bąbelki jest ok; twój zakwas ma 5 dni, myslę, że już jutro, po jutrze spokojnie możesz piec chleb;

caralajna

Zadanych pytań: 435

10.11.2014 09:03

'podkręcić' można przez rozdzielenie go na dwa słoje, nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale działa. dokarmiaj potem dwa słoje.

Beatris

Zadanych pytań: 43

10.11.2014 10:18

W moim dzisiaj zaczęło się coś dziać, wyraźnie widać, że zaczął się lekko podnosić:)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

11.11.2014 07:53

rozdzieliłam na dwa słoiki i coą tam zaczęło się delikatnie buzować, więc może jeszcze będą z tego chleby :) Dziękuje za wszystkie cenne rady :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak