Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

mysza75

Zadanych pytań: 96

10.07.2013 16:39

Sernik na zimno mam problem z żelatyną. Jak jest zimna to tęgnie i grudki mi się robią w serniku, jak jest letnia żelatyna boję się że się zważy. Jak radzicie dodawać żelatynę do sernika ?

Odpowiedzi (16)

Konczi

Zadanych pytań: 632

10.07.2013 18:28

ja wlewam wolnym strumieniem stale miksując ostudzoną żelatyne i nic się nie dzieje

agus198900

Zadanych pytań: 14

10.07.2013 18:35

ma być przestudzona a nie ciepła;) musisz bardziej jej pilnować i bez obaw! na pewno się uda.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

10.07.2013 18:44

ja dodaję przestudzoną tylko najpierw dodaję troszkę serka do żelatyny, mieszam a dopiero dodaję do reszty, podobnie jak śmietanę do zupy

Habibi

Zadanych pytań: 690

10.07.2013 19:55

pilnuję, żeby masa serowa nie była zimna, ale miała temperaturę pokojową - nie używam skłądników prosto z lodówki... żelatynę namaczam w zimnym (temp. pokojowa) mleku, a gdy spęcznieje, rozpuszczam w mikrofalówce i na kilka mniut odstawiam do przestudzenia - wlewam do sera i miksuję krótko na wolnych obrotach - zaraz wylewam do przygotowanej wcześniej formy... czasami tężeje szybciej, innym razem wolniej, ale nigdy grudek nie miałam :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

10.07.2013 21:14

ostatnio robiłam i miałam podobnie jak mysza75kaczmarek myślałam że tylko ja nie umiem zrobić a widzę że nie jestem sama :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

10.07.2013 21:46

Madziu ja zawsze zelatynę zalewam zimną wodą dody w zaleznosci ile masz zelatyny ale nie za duzo dobrze wymieszać poczekać aż napęcznieje następnie zalewam wrzątkiem też nie za duzo dobrze wymieszać az się rozpusci lekko wystudzić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak