Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Marzena34

Zadanych pytań: 408

05.12.2014 15:05

słuchajcie,dziś kolejny raz robiłam kopytka i krótko mowiąc wyszła mi glajda,robie tak ziemniaki dziele na 4 części za 1 cześć ziemniaków daje mąke ,1 jajo,łyżkę maki ziemniaczanej,wrzucam na wrzatek,po wypłynięciu i zagotowainu gotuje ok.3 minuty.Co robie nie takze jak je odcedzam to robi sie błoto?

Najlepsze odpowiedzi (3)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

05.12.2014 15:56

Czasami mogłaś trafić na zły gatunek ziemniaków, trzeba w takim przypadku dosypać mąki :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

06.12.2014 14:10

podejrzewam że to kwestia też gatunku ziemniaków bo są jedne bardziej mączyte , inne wodniste. Ja robię podobnie jak ty ale jak widzę że ciasto jest za rzadkie dosypuję mąkę jeszcze. I nie robię ze świeżo ugotowanych ziemniaków tylko przestudzonych

ben-ka

Zadanych pytań: 459

05.12.2014 18:55

Nigdy do kopytek nie dodaję mąki ziemniaczanej,to dzielenie ziemniaków na połowę, a następnie na ćwiartki stosuję przy robieniu klusek śląskich, a to sa różne kluski.Ziemniaki mogą mieć wpływ na kleistość ciasta, zazwyczaj młode ziemniaki do tego się nie nadają, ale teraz o młode trudno.Coś dużo namieszałaś jak na tak proste kluski,trzeba było ratować się mąką.

Odpowiedzi (15)

ania2610

Zadanych pytań: 4

05.12.2014 15:28

Za mało dajesz mąki pszennej, w przypadku kopytek ja dodaję mąki tyle, ile się wgniecie plus pozostałe składniki, aby ciasto było gładkie i nie przywierało do ręki. Jeśli chodzi o dzielenie ziemniaków na 4 części i wyjmowanie jednej - to robię tak przy kluskach śląskich, ale wtedy tą jedną część uzupełniam mąką ziemniaczaną. Twoje ciasto Marzenko jest za rzadkie i w tym jest problem. Życzę powodzenia następnym razem:)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

05.12.2014 15:37

Ja zawsze robię tak i mi wychodzą daję 1kg ziemniaków 2 szklanki mąki , jajko sól zagniatam i wychodzi dobre ciasto.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

05.12.2014 15:47

Ja robię podobnie jak Margo1 na 1kg ziemniaków 2 szklanki mąki i dwa jajka, jeśli ziemniaki są bardzo wodniste dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Renata9

Zadanych pytań: 329

05.12.2014 15:59

mogły mieć na to wpływ ziemniaki, tak jak napisał Fotoviderek lub też za mało mąki

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

05.12.2014 16:09

na pewno ziemniaki miały mało skrobi i należało dodać więcej mąki ja jak robię kopytka z dopiero co kupionych ziemniaków których nie znam i mam już zagniecione ciasto to rzucam ze dwa kopytka na wrzątek i sprawdzam czy się nie rozlatują jak coś jest nie tak dodaję mąki

Janina

Zadanych pytań: 159

05.12.2014 16:30

Mogą być ziemniaki wodniste albo może być również wina mąki;)

Stenka

Zadanych pytań: 467

05.12.2014 17:23

ziemniaki po ugotowaniu powinny odparować

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

05.12.2014 17:28

Najlepiej dodać maki!

borgia

Zadanych pytań: 89

05.12.2014 18:13

Tym sposobem robi się kluski śląskie - to raz. Tak więc od razu mówię, że proporcje są mocno zachwiane. Do kopytek nie dodaje się mąki ziemniaczanej, ale ona nie powinna w takiej ilości mieć specjalnie wpływu na konsystencję ciasta - to dwa. I najważniejsze - trzy - gatunek ziemniaków. Muszą być mączyste, czyli takie, które podczas gotowania będą się rozpadać. Są one o zdecydowanie żółtym miąższu. Tego typu ziemniaki to na przykład Gala. Z nich też się robi śląskie i farsz do ruskich pierogów. Właśnie dlatego, że są mączyste - są sypkie i nie robi się z nich ciągnąca klucha.

pestka

Zadanych pytań: 424

05.12.2014 18:35

z pewnością było za mało mąki , ponadto ja do kopytek nie dodaję mąki ziemniaczanej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak